Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Strenge randvoorwaarden aan bouw nieuwe kolencentrales

29-06-2007

Minister Jacqueline Cramer zal de vergunningverlening voor de voorgenomen bouw van nieuwe kolencentrales niet tegenhouden. Daarvoor heeft ze niet de mogelijkheid. Wel stelt zij strenge randvoorwaarden aan de bouw. Cramer schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Zij stelt dat de bouw van nieuwe (kolen)centrales niet van invloed is op de inspanningen van het kabinet op het terrein van energiebesparing en hernieuwbare energie. Het is andersom: de klimaatdoelen die het kabinet zich stelt, leiden ertoe dat er minder behoefte zal zijn aan nieuwe centrales.

Daarnaast worden aan de nieuwe energiecentrales hoge eisen gesteld op het gebied van energie-efficiency, NOx, SO2 en fijnstof. De nieuwe centrales behoren daarmee, binnen hun soort, tot de allerschoonste en meest doelmatige van Europa en zijn veel schoner dan de huidige centrales. Bovendien moeten de nieuwe centrales geschikt zijn voor de afvang en opslag van CO2, die op termijn verplicht wordt gesteld.

Wat betreft CO2 kunnen de centrales niet ongelimiteerd uitstoten omdat ze een beperkt aantal rechten daarvoor krijgen. Dat aantal rechten wordt afgeleid van het nationale klimaatdoel van 30% reductie. Exploitanten worden dan gedwongen om maatregelen te treffen zoals CO2-afvang en de inzet van biomassa. 'Ook moet worden bedacht dat Nederland in de afgelopen jaren altijd stroom heeft geïmporteerd (circa 20%) waarbij de emissies elders optraden. Met de bouw van nieuwe centrales kan die situatie veranderen. Voor een deel zullen de nieuwe centrales dus import vervangen, voor een deel zullen ze oude centrales vervangen', zo schrijft minister Cramer in haar brief.

Download


Zie het origineel


* Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen over de bouw van nieuwe kolencentrales (Word)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Klimaatverandering

* Dossier Luchtkwaliteit