Stadsdeel Amsterdam-Noord

Vroeg EropAf

Donderdag 28 juni hebben vertegenwoordigers van de woningcorporaties in Amsterdam-Noord, van Stichting Doras en de portefeuillehouder Welzijn Kees Diepeveen een convenant Vroeg Erop Af ondertekend. Doel van het convenant is het voorkomen van huisuitzettingen als gevolg van huurschulden.

"Vroeg Erop Af" houdt in dat de woningbouwcorporaties in Noord aan Doras melden welke huurders huurachterstand hebben, waarna Doras telefonisch of via een huisbezoek contact met deze huurders opneemt om na te gaan of deze mensen behoefte hebben aan schuldhulpverlening, inkomensbeheer, maatschappelijke dienstverlening of preventieve cursussen om nieuwe financiële problemen te voorkomen.

Portefeuillehouder Kees Diepeveen: "Het bijzondere van dit project is dat de hulpverleners de huurder met betalingsachterstand in een vroeg stadium benaderen. Namelijk met circa twee maanden huurachterstand, dus voordat corporaties de deurwaarder gaan inschakelen en eventuele schulden oplopen door incasso- en deurwaarderskosten. Ook is de kans dat problemen kunnen worden opgelost bij vroeg ingrijpen het grootst. Belangrijk is ook dat door dit project mensen in beeld komen die anders niet bekend zouden zijn bij de betrokken hulpverleners". De verwachting is dat de corporaties in een half jaar minimaal 300 huishoudens gaan melden.


* "Vroeg Erop Af" is gerealiseerd op initiatief van de deelraad Amsterdam-Noord

* "Vroeg Erop Af" is een samenwerking van Stichting Doras Maatschappelijke Dienstverlening Amsterdam-Noord, Woningstichting Rochdale, Ymere, AWV, Eigen Haard, Het Oosten, Woonmaatschappij Amsterdam, De Key en De Alliantie Amsterdam.