VVD


29-6-2007

VVD waarschuwt tegen te voortvarende uitbreidingen van de EU

Bij de debatten over een nieuw wijzigingsverdrag heeft VVD-woordvoerder Han ten Broeke zijn bezwaren geuit tegen al te voorvarende uitbreidingen van de Europese Unie.

De VVD pleit er voor om daarbij strikte criteria in acht te nemen. Een teken aan de wand vormt een pas uitgekomen rapport van de Europese Commissie waaruit blijkt dat Bulgarije en Roemenië nog onvoldoende gevolg geven aan de voorwaarden die door de EU bij hun toetreding zijn gesteld.

Ten Broeke heeft bij de recente Europa debatten gepleit voor strikte naleving van de Kopenhagencriteria van 1993 én het in 2006 overeengekomen absorptiecriterium. De VVD is ingenomen met het feit dat de regering heeft aangegeven dit standpunt te delen. Er bestaan aanzienlijke twijfels over het tempo waarin landen als Bulgarije, Roemenië en Polen de gewenste hervormingen doorvoeren. Op 27 juni verschenen twee rapporten van de Europese Commissie waaruit blijkt dat Bulgarije en Roemenië serieuze tekortkomingen kennen op het gebied van de corruptiebestrijding, de hervorming van hun rechtsstelsels, het gebruik van landbouwsubsidies en de verbetering van de voedselveiligheid. Deze landen schieten met name tekort bij de bestrijding van de corruptie in de hogere kringen van de samenleving. Naar aanleiding van deze verontrustende cijfers heeft Han ten Broeke schriftelijke Kamervragen ingediend.

Donderdag 28 juni 2007

Voor nadere informatie: h.tbroeke@tweedekamer.nl