Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 ­ 370 87 08 Den Haag, 29 juni 2007 Fax 070 ­ 370 84 44
E-mail teelt@hpa.agro.nl
www.hpa.nl

OVERTREDINGEN KNOLCYPERUS BEBOET

Het tuchtgerecht van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) legt in zestien zaken een boete op voor het overtreden van de knolcyperusveror- dening. De boetes variëren van 125,- tot 1.500,-. In achttien andere za- ken is geen tuchtrechtelijke maatregel opgelegd.

De uitspraken van het tuchtgerecht in juni hebben allen betrekking op het vol- doen aan de knolcyperusverordening. In achttien zaken overtuigden telers het tuchtgerecht ervan dat ze er alles aan hadden gedaan om aan de verplichting tot verwijdering en vernietiging van knolcyperus te voldoen. Om die reden oor- deelt het tuchtgerecht dan ook dat geen tuchtrechtelijke maatregel wordt opge- legd.

Het HPA vindt het positief dat telers zich maximaal inzetten om de knolcyperus te bestrijden. Dat is immers de opzet van de HPA-verordening. De regels voor- komen dat het hardnekkige onkruid grote schade kan veroorzaken in land- en tuinbouwgewassen. Partijen die met knolcyperus zijn besmet, zijn waardeloos en moeten worden vernietigd. Ook is op besmette percelen minimaal drie jaar geen teelt van akker- en tuinbouwgewassen toegestaan. Het HPA beraadt zich nog of in een aantal gevallen in beroep wordt gegaan tegen de vrijspraak.

Het HPA stelt teeltvoorschriften vast op verzoek van de sector. NAK AGRO, BKD Services en de Provincie Limburg (voor erosiebestrijding) houden toezicht op de naleving van de voorschriften. De HPA-voorzitter legt overtredingen voor berechting voor aan het tuchtgerecht. Daarin hebben een onafhankelijke (rechtsgeleerd) voorzitter en zeven akkerbouwers zitting, waarvan er per zitting steeds twee aanwezig zijn. In april van dit jaar legde het tuchtgerecht aan vijf- tien telers een boete op.


---

---