Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 juni 2007

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 29 mei 2007. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 4 juni 2007. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Jaarverslag Gemeentelijke Ombudsman 2006. Toelichting:
Samenvattend concludeert de Gemeentelijke Ombudsman dat:
-er uit het geringe aantal verzoeken geen trend valt te ontdekken;
-de klachtenbehandeling bij de gemeente zelf kennelijk correct plaatsvindt. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt het jaarverslag 2006 van de Gemeentelijke Ombudsman voor kennisgeving aan te nemen en ter kennisname te brengen aan de raad. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Raadsvoorstel keuze adviesburo voor de ruimtelijke ontwikkeling van Abcoude-Zuid en het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet. Toelichting:
7 november 2006 heeft de gemeenteraad b&w uitgenodigd een nieuwe stedenbouwkundige visie voor Abcoude Zuid op te stellen en daarvoor 3 stedenbouwkundigen/landschapsarchitecten uit te nodigen hun visie in het voorjaar 2007 aan de raad ter besluitvorming voor te leggen. Daarbij zijn door de raad een aantal uitgangspunten meegegeven, welke als bijlage in het raadsvoorstel zijn opgenomen. Verder is belangrijk de visie van de provincie Utrecht dat er wel erg ruimhartig werd omgesprongen met de schaarse ruimte. Naar de mening van de provincie te royaal in relatie tot het aantal woningen. Met het kunnen ontwikkelen van een nieuw plan, dat voorziet in een intensiever gebruik van meer ruimte, maar toch die openheid zoveel mogelijk waarborgt moet recht worden gedaan niet alleen meer gedifferentieerde woningbouw , maar ook aan de uitdrukkelijke wens van de raad tot maximalisatie/verhoging van de grondopbrengst. Dit alles niettemin binnen eerder genoemde uitgangspunten.
Ambtelijk advies:

1. Concept-raadsvoorstel vaststellen.

2. Concept-communicatieplan bespreken met als doel vaststellen communicatiestrategie en overeenstemming over de communicatie op de korte termijn.
3. Kennis nemen van de financiële analyse d.d. 6 juni 2007. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. De wijze en tijdstip van behandelen wordt besproken in het seniorenconvent.

---


5. Jaarverslag en Jaarrekening 2006 alsmede besteding positief saldo 2006 van de Milieudienst Noord-West Utrecht.
Toelichting:
Het dagelijks bestuur van de milieudienst Noord-West Utrecht biedt het Jaarverslag 2006 en de Jaarrekening 2006 aan. De totale exploitatie van de milieudienst Noord-West Utrecht is afgesloten met een positief saldo van 82.543,-. Op advies van het Dagelijks Bestuur van de Milieudienst wordt voorgesteld om 40.000,- van dit bedrag te reserveren en de rest volgens de vastgestelde verdeelsleutel aan de gemeenten terug te betalen. Abcoude krijgt 2.042,09 terug. In het Jaarverslag 2006 staan de taken vermeld welke de milieudienst NWU voor de gemeente heeft verricht. De productie is vrijwel in overeenstemming met de vooraf geplande jaarproductie, evenals de begrote uren, waarvoor uiteindelijk een minimale overschrijding van 250,43 over 2006 overblijft. Per saldo krijgt Abcoude 1.791,66 van de Milieudienst. Ambtelijk advies:

- In te stemmen met het Jaarverslag en Jaarrekening 2006 van de Milieudienst Noord-West Utrecht en de besteding van het positief saldo 2006 van de milieudienst NWU.
- De raad in de gelegenheid te stellen zienswijzen hieromtrent kenbaar te maken. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Ontwerpbegroting Milieudienst Noord-West Utrecht 2008. Toelichting:
De begroting 2008 is qua opbouw gelijk aan de begroting 2007 en gebaseerd op vergelijkbare uitgangspunten inzake dienstverlening voor bedrijfsgerichte taken en adviestaken voor geluid, bodem, beleid en NME. Besluitvorming over de begroting is geregeld in de gemeenschappelijke regeling "Milieudienst Noord-West Utrecht". Gemeenteraden kunnen bij het dagelijks bestuur van de MD hun zienswijzen naar voren brengen omtrent de ontwerp-jaarstukken. Dit dient bij voorkeur zo snel mogelijk te gebeuren (maar in ieder geval vóór de Algemeen Bestuursvergadering van 27 juni a.s.). De begroting 2008 houdt rekening met een gemiddeld kostenstijgingsniveau van 2,9%. Gestreefd is zeer terughoudend om te gaan met algemene kostenstijgingen. Verhoging van kosten wordt veroorzaakt door verwachte stijging van personele lasten van 3,3% en overige kosten zoals huisvesting van 1,7% (een totaaloverzicht staat op p 19. van de ontwerpbegroting). Ambtelijk advies:

- De ontwerpbegroting 2008 voor kennisgeving aan te nemen.
- Geen zienswijze in te dienen bij het Dagelijks Bestuur van de Milieudienst Noord-West Utrecht.
- De ontwerpbegroting 2008 aan de raad aan te bieden om de mogelijkheid te geven zienswijzen in te dienen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Rondweg Broekzijdselaan-Molenweg/Burg. Des Tombeweg en verkeersbrug over het Gein. Toelichting:
Er is opnieuw discussie ontstaan over een `rondweg', als aanvulling op de derde brug. De spoorverdubbeling Amsterdam-Utrecht is gereed. Bij deze verdubbeling is de aanleg van een fiets- voetgangersbrug over het Gein opgenomen. Een brugverbinding is tevens onderdeel van een eventuele rondweg. In dat geval zou dit een verkeersbrug (ook geschikt voor autoverkeer) moeten worden. De vraag rijst dan of een fiets-voetgangersbrug of een verkeersburg aangelegd moet worden voor een nu of in de toekomst aan te leggen rondweg. Indien besloten wordt op dit moment geen verkeersbrug en/of rondweg te realiseren, is dan de mogelijkheid nog aanwezig deze in de toekomst alsnog aan te leggen?
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt vooralsnog geen rondweg aan te leggen. Geadviseerd wordt vooralsnog geen verkeersbrug over het Gein aan te leggen. Geadviseerd wordt dit besluit ter kennisneming aan de raad voor te leggen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Het idee van de rondweg wordt wel opgenomen in het visiedocument t.b.v. de nieuw te vormen gemeente.
---


8. Fietsknooppuntbewegwijzeringssysteem.
Toelichting:
De provincie Utrecht is voornemens in de hele provincie bewegwijzering middels knooppunten aan te leggen. Met alle gemeenten in de provincie Utrecht zijn hierover op bestuurlijk niveau gesprekken gevoerd. In de gemeente Abcoude is tijdens dit gesprek een positieve reactie gegeven. Na het verwerken van alle informatie door de provincie is een definitieve netwerkkaart gemaakt waarop alle voorgestelde fietsroutes zijn verwerkt om een volwaardig netwerk te creëren. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de aanleg van provinciale bewegwijzering middels knooppunten te ondersteunen. Geadviseerd wordt toestemming te verlenen tot het plaatsen van de benodigde borden en palen. Geadviseerd wordt hiervoor in de begroting van 2008 een bedrag op te nemen van 15.497,-. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W vragen aandacht voor de route Indijkweg/Indijkpad en inzichtelijkheid van grensoverschrijdende routes.
9. Samenwerking Utrecht West: 2e begrotingswijziging 2007 en ontwerpbegroting 2008. Toelichting:
Abcoude is deelnemer aan gemeenschappelijke regeling (GR) SUW. De raad dient de begroting van de vast te stellen. Conform de GR wordt het verslag ter kennisname aangeboden. Rekening 2006: over 2006 is er een positief resultaat, te bestemmen naar een verlaging van de voorlopige vastgestelde bijdrage van de deelnemende gemeenten. 2e begrotingswijziging: éénmalige verlaging op secretariële en organisatiekosten; verhoging bijdrage samenwerkingsarrangement. Per saldo een voordeel van 2.434.
Ontwerpbegroting 2008: begrote bijdrage 25.034, voorlopige bijdrage 25.368, meenemen in begroting 2008, saldo t.l.v. Algemene reserve. Ambtelijk advies:
De raad voorstellen (1) Jaarverslag en jaarrekening 2006 voor kennisgeving aan te nemen; (2) in te stemmen met de 2e begrotingswijziging 2007; (3) in te stemmen met de Ontwerpbegroting 2008. SUW informeren dat, onder voorbehoud van formele instemming van de raad, er geen bemerkingen zijn.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Aanvraag krediet ten behoeve van het project "Burg Dedelstraat e.o". Toelichting:
De gemeente is bezig met de voorbereiding van de reconstructie Burg. Dedelstraat e.o. Uit ramingen blijkt dat de gereserveerde bedragen niet dekkend zijn om het project uit te kunnen voeren. In bijgaand raadsvoorstel wordt een dekkingsvoorstel gedaan. Ambtelijk advies:
Het bijgaande raadsvoorstel aan de raad voor te leggen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder C.N. Veldhuijzen van Zanten


1. Voorjaarsnota 2008-2011.
Toelichting:
De uitkomst van de voorjaarsnota, inclusief nieuw beleid en exclusief de effecten van de meicirculaire op de algemene uitkering, is een niet sluitende meerjarenbegroting 2008-2011. In afwachting van de meicirculaire (verwacht eind juni) kan geen uitsluitsel worden gegeven over de ontwikkelingen. Vooralsnog is uitgegaan van een trendmatige verhoging, zoals in de nota geschetst. De ontwikkeling van de algemene reserve laat een positiever beeld zien, met name veroorzaakt door een verwacht positief rekeningsresultaat 2007 van ca. 900.000. Ambtelijk advies:
De voorjaarsnota 2008-2011 vast te stellen en ter instemming voor te leggen aan de gemeenteraad. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met inachtneming van enkele tekstuele correcties.
---

PORTEFEUILLE: wethouder J. Vonk-Vedder


1. Vaststelling voorstel Wmo beleidsplan 2008-2011. Toelichting:
Op 1 januari 2007 trad de Wmo in werking. Voor 2007 heeft de gemeente de taak haar beleid voor de maatschappelijke ondersteuning voor de langere termijn te formuleren. In het voorstel beleidsplan staan accenten voor de 9 prestatievelden van de Wmo aangegeven, en hoe het proces naar het definitieve beleidsplan kan verlopen. Na vaststelling van het conceptvoorstel beleidsplan ligt er een definitief voorstel vanuit college en raad, waarna het interactieve traject van start kan gaan. Vervolgens wordt het beleidsplan Wmo definitief vastgesteld (okt./nov. 2007) en wordt voor de prestatievelden een uitvoeringsplan opgesteld, met concrete maatregelen en acties voor de periode 2008-2011. Ambtelijk advies:

· Akkoord gaan met de inhoud van het voorstel beleidsplan Wmo 2008-2011.
· Dit voorstel beleidsplan Wmo voorleggen aan burgers en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen.

· Akkoord gaan met planning en wijze van besluitvorming zoals aangegeven in het voorstel.
· Het advies van de Wmo adviesraad met betrekking tot het beleidsplan ter kennisgeving te nemen.
· Dit voorstel beleidsplan ter mening vormend voorleggen aan het Forum en ter besluitvorming aan de raad.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Handhaving Leerplicht.
Toelichting:
Er wordt een overzicht gegeven van hoe de invulling van de handhaving van de leerplicht in de gemeente Abcoude geregeld is. Daarnaast wordt ingegaan op de aanscherping van de leerplichttaken basisonderwijs.
Ambtelijk advies:

- In te stemmen met de inhoud van deze nota;
- in te stemmen met de inhoud van de brief met de titel: 'Leerplicht, mis het begin van het schooljaar niet';

- in te stemmen met de inhoud van de brief m.b.t. ongeoorloofd schoolverzuim. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Nader verduidelijken waarom met De Ronde Venen wordt overlegd.
3. Mandaatbesluit samenwerking Sociale Zaken gemeente Abcoude en gemeente De Ronde Venen.
Toelichting:
Op 1 april 2004 heeft de gemeenteraad van de gemeente Abcoude besloten over te gaan tot een samenwerkingsverband met de gemeente De Ronde Venen tot uitvoering van de taken van de afdeling Sociale Zaken. In artikel 3.3 van de Samenwerkingsovereenkomst is bepaald dat ter uitvoering van de werkzaamheden de te nemen besluiten in een mandaatbesluit van de gemeente Abcoude worden gemandateerd aan de betreffende medewerkers van de gemeente De Ronde Venen. Het mandaatbesluit van 1 juli 2005 is verouderd door personele mutaties en wordt hierbij aangepast. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt in te stemmen met het Mandaatbesluit samenwerking Sociale Zaken gemeente Abcoude en gemeente De Ronde Venen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

4. Begroting 2008 Recreatieschap Vinkeveense Plassen. Toelichting:
De begroting 2008 van het recreatieschap stijgt met 3.2% tot 1.339.800. De deelnemersbijdrage van Abcoude stijgt met 1.6% tot 31.400.
Het onderhoud op de kapitaalgoederen wordt volgens een beheersplan (2004) uitgevoerd en kan binnen het hiervoor bestemde budget ad 427.700 worden uitgevoerd. Tevens wordt hierbij rekening gehouden met te ontvangen subsidies.
Als gevolg van de afschaffing van de Wet openluchtrecreatie per 1 januari 2008 loopt het schap 52.000 aan inkomsten mis. Ten aanzien van de dekking van de vervanging van de beschoeiing zandeilanden ( 5.500.000) met ingang van 2010 zullen onderhandelingen, met het oog op co- financiering, met Waternet worden gevoerd.
Ambtelijk advies:
In te stemmen met de begroting 2008 van Recreatieschap Vinkeveense Plassen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Subsidies Diensten bij Wonen met Zorg.
Toelichting:
Op 1 januari 2007 is met het in werking treden van de Wet maatschappelijke ondersteuning een aantal AWBZ-subsidieregelingen, waaronder Diensten bij Wonen met Zorg, overgeheveld naar de gemeenten. Honorering van de aanvragen gebeurt op basis van het binnen het Samenwerkingsverband Utrecht West afgesproken overhevelingsprincipe. Ambtelijk advies:
Instemmen met de verevening van de subsidies 2007 voor Diensten bij Wonen met Zorg zoals voorgesteld door het portefeuillehoudersoverlegt SZZW van het Samenwerkingsverband Utrecht West en dienovereenkomstig een bedrag ad 23.736,-- aan SWA beschikbaar te stellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 19 juni 2007. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 12 juni 2007

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Evenement ProRail 2, 3 en 4 juni 2007.
Toelichting:
Het organisatiebureau Explorama vraagt namens ProRail een verzoek om vergunning voor het houden van een evenement op 2, 3 en 4 juni 2007 in een tent staande op het braakliggende terrein tegenover het station gelegen Geinplein 1 te Abcoude. Op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden om zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren. Onder evenement wordt verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak. Ambtelijk advies:
Vergunning en ontheffing verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 24-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verzoek om vergunning voor het plaatsen van een 10-tal aankondigingsborden binnen de gemeente Abcoude en een 5-tal aankondigingsborden binnen Baambrugge in de periode 2 tot en met 11 juni 2007.
Toelichting:
Ondernemers Vereniging Abcoude Baambrugge heeft een verzoek ingediend voor het mogen plaatsen van aankondigingsborden ter bekendmaking van het verkeersplan "Bestemming Abcoude" aan de inwoners van Abcoude en Bambrugge. op grond van artikel 2.1.5.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden om zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders de weg of een weggedeelte te gebruiken anders dan overeenkomstig de bestemming daarvan. Ingevolge de criteria voor aankondigingsborden van de Welstandsnota Breukelen, Loenen, Abcoude voldoet de plaatsing van aankondigingsborden in ieder geval aan redelijke eisen van welstand als de plaatsing bestemd is ten behoeve van in de gemeente plaatsvindende evenementen mits de aankondigingsborden onderaan lantaarnpalen worden geplaats zonder voetgangers te belemmeren voor een periode van maximaal 10 dagen. Tevens dient de maatvoering van de borden maximaal 1.20 meter hoog en 0.80 meter breed te zijn. De verkeerscommissies van de Ondernemers Vereniging Abcoude Baambrugge is bestemd voor de inwoners van de gemeente Abcoude en Baambrugge. Derhalve afwijken van het criterium dat borden alleen geplaatst mogen worden voor in de gemeente plaatsvindende evenementen.
Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 30-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Ontheffingen veegauto's.
Toelichting:
Hoofd Buitendienst heeft via de e-mail een verzoek ingediend om de veegauto's, van de gemeente De Ronde Venen en fa. Verhuco, ontheffing te verlenen voor het eenrichtingsverkeer en het berijden van fietspaden.
Voor de uitvoering van werkzaamheden is het van belang de ontheffingen te verlenen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de ontheffingen te verlenen. Mandaatbesluit d.d. 29-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Straatfeest wijk Haagwinde te Abcoude op 1 juli 2007. Toelichting:
De bewoners van de wijk Haagwinde vragen een vergunning aan voor het organiseren van een buurtfeest op 1 juli 2007. Voor het geven van een feest op of aan de weg is een vergunning op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening noodzakelijk. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 31-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

5. Verzoek om vergunning voor het huis-aan-huis werven van klanten voor het bedrijf Nuon in de periode 28 t/m 30 juni 2007.
Toelichting:
Het bedrijf Logical Management Solutions vraagt vergunning aan om in de periode 28 t/m 30 juni 2007 huis-aan-huis klanten te mogen werven voor het bedrijf Nuon. Ingevolge artikel 5.2.2 van de APV is het verboden zonder vergunning van het college in de uitoefening van handel op of aan de weg of aan een openbaar water, aan een huis dan wel op een andere ­ al dan niet met enige beperking ­ voor het publiek, toegankelijke en in de openlucht gelegen plaats goederen te koop aan te bieden, te verkopen of af te geven dan wel diensten aan te bieden. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 6-6-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen dakkapel op voordakvlak, Papehof 39, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning te verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 31-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verkoop gemeentegrond bij perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude. Toelichting:
Op 24 april 2007 heeft de gemeente Abcoude het verzoek tot aankoop strook gemeentegrond bij het perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude ontvangen. Er bestaan geen bezwaren waardoor verkoop, volgens de gestelde voorwaarden in de koopakte, kan worden gerealiseerd. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de groenstrook van ca. 5 m2, grenzend aan de voorzijde van het perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude, te verkopen volgens de voorwaarden in de koopakte en volgens gestelde verkoopprijs van 175,- per m2.
Mandaatbesluit d.d. 31-5-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten. (Zie punt 4. voor een aanpassing van dit besluit)
3. Kapvergunningaanvraag 1 berk aan de Waardassackerstraat 27 te Abcoude. Toelichting:
Op 25 april 2007 is een verzoek om vergunning binnengekomen voor het kappen van 1 berk aan de Waardassackerstraat 27 te Abcoude. De boom blokkeert zonlicht waardoor de groei van het overig groen wordt belemmerd en er bestaat gevaar voor omvallen. De gemeentelijke bomendeskundige heeft positief geadviseerd. Er zijn geen weigeringsgronden (art. 4. 3 .3a APV) waardoor de kapvergunning kan worden verleend. Na publicatie in de VAR van 10 mei 2007 zijn twee zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de kapvergunning te verlenen. Mandaatbesluit d.d. 4-6-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanpassing besluit 31-5-07; verkoop gemeentegrond bij perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude. Eerdere aanbieding gedaan van 5 m2, moet zijn 6,5 m2. Toelichting:
Op 24 april 2007 heeft de gemeente Abcoude het verzoek tot aankoop strook gemeentegrond bij het perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude ontvangen. Op 3 juni 2007 een aanvulling via de mail. Openbare Werken heeft de situatie bekeken en foto's gemaakt, betreft geen 5 m2 maar 6,5 m2. Er bestaan geen bezwaren waardoor verkoop, volgens de gestelde voorwaarden in de koopakte, kan worden gerealiseerd.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de groenstrook van ca. 6,5 m2, grenzend aan de voorzijde van het perceel Achter de Kerken 63 te Abcoude, te verkopen volgens de voorwaarden in de koopakte en volgens gestelde verkoopprijs van 175,- per m2.
Mandaatbesluit d.d. 6-6-2007:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---