Essent

Commissie Blok: duurzaamheidsgarantie palmolie is mogelijk

Professor Blok, voorzitter van de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden van een internationaal certificeringssysteem voor palmolie, komt tot de conclusie dat Essent binnen 5 jaar alle palmolie en palmoliederivaten 100% duurzaam kan inkopen.

Certificeringsysteem

De commissie geeft aan dat er op dit moment nog geen geverifieerde duurzame palmolie op de markt is en dat palmolie producenten tijd nodig hebben om te voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Daarnaast geeft zij aan dat duurzame productie van palmolie alleen tot stand komt door vraag naar gecertificeerde duurzaam geproduceerde palmolie. Zij acht het van belang dat marktpartijen als Essent als speler in de palmoliemarkt haar positie gebruikt om certificering af te dwingen. Het is niet in het belang van de duurzame palmolie productie dat Essent uit de palmolie markt zou stappen. De commissie stelt voor de inkoop van geverifieerd duurzame palmolie gefaseerd in te voeren, tot 100% in 2012.

Essent spant zich al, samen met anderen, op nationaal en internationaal niveau in, om de traceerbaarheid en de toetsing van de duurzaamheid van biomassa te vergroten. Dat doet zij onder meer door te participeren in de werkzaamheden van de nationale Commissie Cramer en de internationale Round table for Sustainable Palm Oil (RSPO). Aan de ronde tafel zitten palmolieproducenten, grote internationale levensmiddelenproducenten, retailers, energiebedrijven, oliemaatschappijen, banken, NGO's en andere organisaties.

Om het proces richting certificering te versnellen, had Essent de Commissie Blok gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van een goed certificeringsysteem voor palmolie en palmoliederivaten (residuen uit de palmoliewinning). Essent gebruikte afgelopen jaar grotendeels palmoliederivaten. Het onderzoek moest leiden tot duidelijkheid over de herkomst van palmolie en uitsluiten dat er bij de productie en verwerking van die palmolieproducten sprake is van het kappen van tropisch regenwoud, het ontwateren van veengebieden of misstanden bij de verwerking.

Essent is ingenomen met de conclusie van het rapport dat het mogelijk is om straks 100 % duurzaam geproduceerde palmolie en palmoliederivaten te kunnen inkopen. Dit zal in fases gebeuren en daarom een aantal jaren in beslag gaan nemen.
Essent zal de komende maanden de conclusies van het rapport bespreken met een aantal belangrijke stakeholders (zoals de ministeries van EZ, VROM en OS, het WNF etc.) om te bezien welke ontwikkelingsrichting de meest verantwoorde is.

Omdat de uitdagingen op het gebied van CO2-reductie (tegengaan van het klimaatprobleem) enorm zijn, onderzoekt Essent vele mogelijkheden voor duurzame energieproductie. Het gebruik van biomassa is daarbij op dit moment een van de meest kansrijke alternatieven voor de traditionele energieopwekking. Palmolie is ook een vorm van biomassa. Essent vindt dat het gebruik van biomassa op een verantwoorde wijze dient te geschieden. Dat is ook de reden waarom wij al in een vroeg stadium zijn gestart met het ontwikkelen van systemen om de biomassa die wij importeren, te traceren en te toetsen op de duurzaamheid (Green Gold Label van Essent).

In september wil Essent duidelijkheid hebben over de gekozen ontwikkelingsrichting. Tot die tijd zal Essent de inkoop van palmolie(derivaten) blijven opschorten.

Over Essent
Essent is met een jaaromzet in 2006 van EUR 6,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 10.000 mensen.

Download


* Eindrapport commissie Blok

Geplaatst: 29 juni 2007