Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout (29/6)

OOSTERHOUT NB, 29 juni 2007

Koperdieven dankzij alerte burger opgepakt in Rijswijk(NB)

RIJSWIJK (NB) : De politie heeft vannacht dankzij de hulp van een alerte getuige drie koperdieven gearresteerd die het voorzien hadden op de koperen bliksemafleiders van de kerk aan de Maasdijk. Het gaat om twee 16-jarige jongens uit Rijswijk en Andel en een 16-jarig meisje uit Genderen.

De politie kreeg vannacht omstreeks een melding van een getuige. De melder, een inwoner van Gorinchem, die op zijn fiets vanaf Genderen door Rijswijk reed, vertelde de centralist dat hij zag dat er een persoon op het linkergebouw van de kerk op het dak zat. Tevens zag hij dat er een persoon naast het gebouw liep. Hij was daarna gestopt en zag toen dat beide personen wegreden naar de achterzijde van het kerkgebouw. Nadat de getuige het telefoongesprek had beëindigd zag hij drie personen achter de kerk uit komen en snel wegrennen. Hij fietste ze achterna waarna hij er één tot staan kon brengen. Hij pakte deze man beet en legde hem op de grond. De verdachte wist zich echter los te rukken, waarna de getuige hem op de Rijswijksesteeg opnieuw kon vastpakken. Hij belde opnieuw 112 en hield via 112 contact met de Gemeenschappelijke Meldkamer. De politie nam de verdachte een 16-jarige jongen uit Andel van de burger over.

De agenten stelden vast dat de koperen bliksemafleider aan de voorzijde van de kerk recent was doorgeknipt. Op het plat dak van de kerk lag een grote hoeveelheid doorgeknipte stukken koperen draad die kennelijk dienden als bliksemafleider. De klemmen van de hoedjes waarin deze draden normaliter bevestigd zijn, waren allemaal leeg. Ook lag er een tas waarin nog meer stukken koperdraad zaten.

De politie heeft daarop een nader onderzoek ingesteld naar de twee verdachten die waren ontkomen. Dit resulteerde later vannacht in de aanhouding van een 16-jarige jongen uit Rijswijk en een 16-jarig meisje uit Genderen. Zij werden omstreeks 03.50 uur aangehouden op de Almweg. De drie verdachten werden ingesloten in het cellencomplex in Breda en zijn vandaag gehoord. Zij krijgen een proces-verbaal.

Man aangehouden na mishandeling ex-vriendin

GEERTRUIDENBERG: Een 32-jarige vrouw uit Geertruidenberg heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling door haar 33-jarige (ex) vriend. De politie heeft de verdachte vannacht in verband met deze zaak, omstreeks 01.00 uur in zijn woning aangehouden. Hij werd ingesloten.

De politie kreeg gisteravond omstreeks 23.35 uur een melding dat bij een woning in Geertruidenberg een lastige man stond die kennelijk contact met zijn ex-vriendin wilde, die daar bij haar ouders verblijft. De dochter des huizes verklaarde dat gisteravond haar ex-vriend bij haar op de Strijenlaan in de auto gestapt was. Hij had haar gewenkt waarna ze stopte en hem in de auto liet. Hij pakte volgens haar de sleutels uit het contact en eiste 450 euro aan geld terug die zij van hem gehad had. Vervolgens had hij jaar geslagen en haar keel dichtgeknepen. Nadat zij uit de auto gezet was, probeerde hij op haar in te rijden. Uiteindelijk parkeerde hij de auto op de rotonde en gooide de autosleutels in haar richting. Later op de avond had hij staan vervelen rond de woning van haar ouders en haar enkele tientallen keren op haar GSM-telefoon gebeld. De verdachte werd in verband met deze verklaring aangehouden. Bij zijn arrestatie verzette hij zich. Hij ontkende de mishandeling en andere zaken in alle toonaarden. Volgens hem was er niets gebeurd. De politie maakt een proces-verbaal op.

Knaap aangehouden na bedreiging begeleiders

OOSTERHOUT: De politie heeft gisteravond omstreeks 23.00 uur bij een instelling aan de Bredaseweg een 14-jarige bewoner aangehouden omdat hij diverse bedreigingen had geuit tegen zijn drie begeleiders. De verdachte is in verzekering gesteld. De jongen was boos geworden omdat hij kamercorvee had en niet van zijn kamer mocht. Hij gaf daarop een begeleider een grote mond. Ook uitte hij diverse dreigementen. De knaap werd agressief en duwde de begeleider tegen een kastje. De begeleider kreeg daarop hulp van twee collegas om de bewoner onder controle te krijgen. Na consultatie van de piketmedewerker van de Crisisdienst (GGZ) en de dienstdoende huisarts werd in overleg met de Officier van Justitie besloten om de jongen, die daar niet te handhaven was, aan te houden. Vandaag volgt verder onderzoek in deze zaak.

Vier mannen gewond bij verkeersongeval

MADE: Gisteravond heeft omstreeks 22.00 uur op de Witteweg een aanrijding plaats gevonden waarbij vier jongeren gewond geraakt zijn. Ter plaatse zagen de agenten dat er ter plaatse een frontale aanrijding tussen twee autos had plaats gevonden. Naast de voertuigen stonden vier jonge mannen met bebloede gezichten. Kennelijk hadden in elk voertuig twee personen gezeten. De ambulance nam één van hen, een 28-jarige man uit Hooge Zwaluwe, mee naar het ziekenhuis. Geen van de vier betrokkenen had de autogordel gedragen, daardoor waren ze allen tegen de voorruit geklapt. Er had een frontale aanrijding plaats gevonden tussen een auto bestuurd door een 20-jarige man uit Drimmelen en een auto bestuurd door een 23-jarige man uit Terheijden. Kennelijk heeft één van hen niet voldoende rechts gehouden. De 4^e inzittende betrof een 16-jarige inwoner van Drimmelen, een broer van de 20-jarige bestuurder. De politie onderzoekt de toedracht.

Aanhangwagen met shovel gestolen

WERKENDAM: Vanmorgen werd omstreeks 06.15 uur ontdekt dat vanaf een terrein aan de Vielinghstraat een aanhangwagen met daarop een shovel was ontvreemd. Ook hadden de dieven gereedschappen die bij de kraan horen meegenomen. Het slot van het toegangshek was kapot geknopt. Men heeft de aanhangwagen vermoedelijk aan een voertuig gekoppeld en ontvreemd. De politie heeft een aangifte opgenomen.

Politie op zoek naar schennis pleger

TILBURG: De politie heeft vanmorgen naar aanleiding van een melding omstreeks 08.15 uur in de omgeving van het Wilhelminakanaal Oost gezocht naar een schennispleger. Het zou gaan om een man van mogelijk Noord Afrikaanse afkomst die spijkerbroek een beige jas en een groen shirt zou dragen. Hij verplaatste zich per fiets. De politie heeft de bedoelde man niet meer aangetroffen.

Auteur: Willem van Hooijdonk