Senternovem


29-06-2007 | Interactieve website over klimaatbeleid

Kennis en ervaring uitwisselen over klimaatbeleid? Dat kan in de vorm van Rijksweb-Viadesk! Rijksweb-Viadesk is een interactieve website voor ambtenaren en bestuurders van gemeenten en provincies. Op de website kunnen presentaties en documenten geplaatst worden; klimaatmedewerkers kunnen kennis halen en brengen. Zij kunnen meningen vragen door middel van een peiling of enquête. Of een vraag stellen aan alle deelnemers via de Viadesk-mailbox.

Zo is bijvooorbeeld de vraag binnengekomen bij Viaweb over de kwaliteitsverhogende effecten van energiebesparing en de hoogte van de WOZ-waarde. Dit leverde twee reactierichtingen op. Enerzijds is het binnen de huidige regels logisch dat een woning met een hogere kwaliteit ook een hogere WOZ-waarde krijgt. Als die hogere kwaliteit is gelegen in energiebesparende maatregelen, dan heeft de eigenaar - hoewel dat zuur is- pech. Tegelijk tekent zich een duidelijke belangstelling af en een gevoel van rechtvaardigheid voor het omgekeerde: stimuleer energiebesparende maatregelen door een lagere WOZ. Hiervoor lopen proeven of plannen, onder meer in de gemeenten Den Haag, Apeldoorn en Tilburg.

Rijksweb-Viadesk werkt als een intranet-buiten-de-deur, niet alleen met eigen collega's, maar met vakgenoten die graag kennis willen delen. De website kan overal geraadpleegd worden: een PC met internetverbinding is voldoende. Deelnemers loggen simpelweg in met een wachtwoord. Ambtenaren en bestuurders kunnen zich gratis aanmelden als deelnemer. Ter plekke beschikken zij over de informatie die zijzelf of anderen geplaatst hebben. Er is een adreslijst die fungeert als een verzameling visitekaartjes. Van alle mutaties ontvangen de deelnemers bericht in hun eigen e-mailpostbus.

U kunt zich als deelnemer aanmelden voor Rijksweb-Viadesk door een e-mail te sturen naar: SenterNovem, Klaas de
Vries k.de.vries@senternovem.nlof Gert
Nijsink g.nijsink@senternovem.nl. Meer informatie of een gast-inlogcode aanvragen om even live rond te kijken, kan via dezelfde mailadres.