Gemeente Nuth


Koninklijke Onderscheiding voor Roos Vankan uit Schimmert

Op 29 juni 2007 zal waarnemend burgemeester Hubert Vos een Koninklijke Onderscheiding (KO) uitreiken aan mevrouw Joanna Hubertina Rosalina (Roos) Vankan.

Mevrouw Vankan ontvangt deze KO bij gelegenheid van haar afscheid als conciërge en interieurverzorgster van basisschool t Kirkeveldsje. In deze school aan de St. Remigiusstraat 1a te Schimmert, zal zij om 14.30 uur de KO ontvangen. Voor haar verdiensten wordt zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Verdiensten van mevrouw Vankan

Met 16 jaar (vanaf 1959) poetste en kluste mevrouw Vankan in de kerk en in de pastorie. Met name het schoonmaken vergde veel tijd en energie. Het was zwaar werk, zeker in die tijd waarin geen of weinig hulpmateriaal bestond en zij alles alleen moest doen. Grotendeels op vrijwillige basis en met slechts een kleine financiële vergoeding deed zij tientallen jaren dit werk. De laatste jaren maakt zij alleen nog op vrijwillige basis schoon. De toenmalige kleuter- en lagere scholen in het kerkdorp Schimmert konden ook vanaf haar 16e jaar rekenen op haar schoonmaakkwaliteiten. Zij deed dit werk met heel eenvoudige middelen in de toenmalige oude, grote schoolgebouwen, met alle ongemakken van dien. Vanaf 1983 is zij binnen de parochie verder belast met het rondbrengen van het parochieblaadje en het ophalen van gelden voor het bekostigen van dit parochieblaadje.

Juffrouw Roos

Vanaf 1979 poetst en klust mevrouw Vankan op de huidige basisschool t Kirkeveldsje (thans 304 leerlingen) en verricht zij daarnaast taken als conciërge. Dit gebouw, de leerkrachten en de kinderen beschouwt zij als iets dat van haar is. Op een geweldige wijze ontwikkelde zij zich in de loop der jaren tot een persoonlijkheid die op indrukwekkende en gedreven wijze haar werkzaamheden uitvoert. Mevrouw Vankan kent het gebouw op haar duimpje, weet alles te vinden en geeft iedereen raad en advies. Alle apparatuur heeft zij zich eigen gemaakt en zij draait haar hand niet om voor de moeilijkste kopieerwerkzaamheden. Ook menig klusje heeft zij in de loop der jaren aan het schoolgebouw opgeknapt. Op haar geheel eigen wijze functioneert zij binnen de school, zij kent alle kinderen en alle kinderen kennen juffrouw Roos. Zij heeft zich tot een onmisbare kracht ontwikkeld en zij zal na haar afscheid door iedereen node worden gemist.

Zorgzaam

Mevrouw Vankan is niet alleen in de school een vertrouwd persoon, maar ook binnen het dorp Schimmert. Zij is een persoon die zich dienstbaar stelt aan anderen. Dit blijkt uit haar verdiensten binnen de mantelzorg en het buurtwerk. Tot aan de dood van haar ouders zorgde zij voor hen. Zij werkte keihard op de boerderij van haar ouders, naast het vele werk dat zij al uitvoerde voor de kerk en de scholen. De mantelzorg voor pap en mam deed zij als vanzelfsprekend en na de dood van hen nam zij geruime tijd de zorg voor haar broer op zich.

Duizendpoot

Verder is mevrouw Vankan een grote steun voor haar buurtbewoners. Een ieder die hulp of zorg nodig heeft doet een beroep op haar. Zij helpt op allerlei wijze haar buurtbewoners zoals boodschappen halen en het wieden van de tuintjes voor oudere bewoners. Ook behangt en verft zij regelmatig bij hen thuis. Dagelijks is zij wel voor een van haar buurtbewoners in de weer, houdt zij een oogje in het zeil en biedt zij deze mensen door haar hulpvaardigheid de mogelijkheid om langer in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Persoonlijke gegevens decorandus

Mevrouw Vankan is geboren te Beek en is bijna 65 jaar. Haar adres is Knolwei 91, 6333 DD Schimmert. Zij is ongehuwd.