18e eeuwse glaze n nieuwste aankoop Maritiem Museum Rotterdam

29.06.2007 / 15:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Maritiem museum

Maritiem museum

Maritieme glazen prijken in Maritiem Museum Rotterdam

Op de glasveiling van Christie's te Amsterdam kocht het Maritiem Museum Rotterdam twee bijzondere gegraveerde glazen uit de 18e eeuw. Het eerste is een kelkglas van de Admiraliteit op de Maze uit Rotterdam, gedateerd rond 1750. Het tweede glas dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw. Hierop staat een speeljachtje en een gedichtje over spaarzaamheid gegraveerd. Vanaf vandaag zijn de glazen te bezichtigen voor het publiek.

Goddelijk
Het kelkglas heeft duidelijk een Rotterdamse oorsprong. Zo zien we een riviergod afgebeeld, geflankeerd door twee gekruiste ankers en de letters AOM, wat staat voor: Admiraliteit Op de Maze. Aan zijn andere zijde staat een klimmende leeuw, het wapen van de Republiek. De goddelijke figuur op het glas is een personificatie van de rivier de Maas. Admiraliteitsglazen zijn zeldzaam. Traditie was dat de leden van het Admiraliteitscollege bij hun eerste vergadering een gegraveerd gelegenheidsglas aanboden. Bij hoogtijdagen werden deze glazen gebruikt.

Spaarzaam
Het andere glas wordt vanwege de vorm een 'roemer' genoemd. Het transparante glas is opvallend groot. Er staat een vrolijke voorstelling op. Binnen een ovaal medaillon is een speeljacht te zien. Achter op het schip staat een man met een geheven glas. Wie een speeljacht bevoer, kon zich wat veroorloven. Het scheepje staat dus symbool voor rijkdom en welstand. Op de roemer staat de vermaning: 'Gist nouw splist jou touw; bewart u gelt soo be hout gi het velt'. Een fraaie oproep om een bedachtzaam en spaarzaam leven te leiden. In de literatuur komt een vergelijkbare spreuk voor. Jacob Cats schreef: 'die sijn tijtjen weet te gissen, en sijn toutjen weet te splissen, en sijn glas te roer te staen, mag wel voor een bootsman gaen'. Een toepasselijker gezegde voor dit glas bestaat er niet.

Vanaf vandaag zijn beide glazen te bezichtigen in een speciale aanwinstenvitrine op de eerste etage van het Maritiem Museum Rotterdam.


---
www.maritiemmuseum.nl
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam

010-4132680

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marina Fidder (010-4029249) , voorlichting@maritiemmuseum.nl

Openingstijden museum:
Dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur; zon- en feestdagen 11-17 uur. In juli, augustus en schoolvakanties van het openbaar onderwijs in Rotterdam: ook op maandag geopend 10-17 uur.
Openingstijden bibliotheek:
dinsdag t/m vrijdag + 1e zaterdag van de maand 10-17 uur. Openingstijden Publieksservice:
Maandag t/m vrijdag 10-16 uur.
Museum gesloten op:
Maandag, 1 januari, 30 april en 25 december.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 5,00; kinderen 4 tot 16 jaar: 3,00; aangemelde groepen tot 15 volw. 4,00 euro.