Amsterdammers positief over culturele diversiteit

29.06.2007 / 15:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hogeschool inholland

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

Hogeschool INHOLLAND onderzoekt mening Amsterdammers

Hogeschool INHOLLAND Amsterdam /Diemen onderzocht als sponsor van de StadsSpelen de waardering van culturele diversiteit in de stad Amsterdam. De bevindingen van de onderzoekers, 12 studenten van de School of Communication, Media and Music, zijn overwegend positief. De conclusie is dat er nog veel mogelijkheden zijn om de alledaagse omgang tussen verschillende groepen in de stad te verbeteren.

In het onderzoek wordt aandacht besteed aan onder andere de volgende onderwerpen: nationaliteiten in de vriendenkring, persoonlijke beleving van culturele diversiteit, het belang van saamhorigheid en de rol van de media. In het onderzoek zijn 17 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.

Vriendenkring
De meeste mensen geven aan dat ze in de stad vrienden hebben van een andere nationaliteit. Opvallend hierbij is dat dit onder jongeren de normaalste zaak van de wereld is. Als echte Amsterdammer bestaat mijn vriendenkring uit een zeer diverse culturele achtergrond. Ik ben dus een Nederlander die overal wil bijhoren. Aldus een van de ondervraagden.

Mix van culturen
Op de vraag wat diversiteit voor jou persoonlijk betekent, wordt door iedereen gezegd dat men dit als een toevoeging aan de samenleving ervaart. Dit omdat er op alle gebieden meer keuzes en meer mogelijkheden zijn gekomen. Van alle ondervraagden is 60% positief over diversiteit in de stad en 25% negatief. 80% vindt de bestaande mix van culturen in Amsterdam goed is. Ik denk dat als we alleen de Nederlandse cultuur zouden kennen, we dan heel beperkt zouden zijn.
De respondenten zijn hierbij wel van mening dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan saamhorigheid. Dit wordt geassocieerd met veiligheid en geborgenheid. Hierbij wordt door veel mensen aangegeven, dat respect en wederzijds begrip de fundamenten zijn waarop saamhorigheid verder versterkt zou moet worden.

Media
De respondenten zijn positief over de berichtgeving van vooral AT5 en RTV Noord-Holland. Deze media doen in de ogen van de ondervraagden veel moeite om de stad te informeren over de verschillende culturen. Hierbij wordt gesteld: Hoe positiever de berichtgeving, hoe beter de sfeer in de stad.

Het complete onderzoek is op aanvraag beschikbaar.


Noot voor de redactie,