Gemeente Bolsward


vrijdag 29 juni 2007

Gemeente Bolsward zet sterk in op betere communicatie

De gemeenteraad van Bolsward heeft afgelopen dinsdagavond ingestemd met een nieuw communicatiebeleidsplan. Dit communicatiebeleidsplan is op interactieve wijze tot stand gekomen en zal de komende jaren de leidraad zijn voor de inzet van communicatie binnen onze gemeente. De missie van Bolsward is een gemeente te zijn die de dienstverlening centraal stelt, dit plan levert een grote bijdrage aan het waarmaken van deze missie. Communicatie zal vanaf nu planmatig ingezet worden in onze gemeente. Het communicatiebeleidsplan bestaat niet uit lange verhalen en uitgebreide theorieën, maar is een concrete uitwerking van de gestelde doelen en dus vooral actiegericht..

De acties in het uitvoeringsprogramma zijn onderverdeeld onder de volgende themas: 1. Verbeteren interne communicatie

2. Verbeteren externe communicatie

3. Eenheid huisstijl en documenten

4. Interactief werken

5. Digitalisering

6. Onderzoek/follow-up communicatiebeleidsplan

De algemene communicatiedoelstellingen zijn gegroepeerd onder deze themas en worden in het uitvoeringsprogramma vertaald in 50 concrete acties. Aan de meeste acties is een termijn verbonden waarbinnen deze uitgevoerd moeten worden, dit maakt het mogelijk de uitvoering van het plan op verschillende momenten te toetsen.

Om het plan op interactieve wijze vorm te kunnen geven is in de maanden maart en april onderzoek gedaan onder zowel de interne als de externe contacten van de gemeente. De visie van deze respondenten op de wijze waarop de gemeente communiceert is in kaart gebracht en met behulp van deze resultaten is het communicatiebeleidsplan opgesteld. Toen er volop aan het plan gewerkt werd is opnieuw contact gezocht met een aantal burgers, ondernemers en organisaties. Tijdens een rondetafelgesprek is met hen meer diepgaand gesproken over de precieze invulling van het communicatiebeleidsplan. Uit dit gesprek zijn een aantal concrete tips gekomen die opgenomen zijn in het uitvoeringsprogramma.

Het is nu aan de communicatiemedewerkers van de gemeente Bolsward om de acties uit het uitvoeringsprogramma te verwezenlijken. Zij kunnen dit alleen doen in samenwerking met alle beleidsmedewerkers binnen de organisatie. Hier ligt dus een uitdaging voor de hele organisatie. Zeker is dat Bolsward inzet op meer en betere communicatie met alle burgers, ondernemers en overige betrokkenen en dat er op dit gebied van alles staat te gebeuren!

Toegevoegde document(en)
Word Document
Communicatiebeleidsplan.doc (4302Kb)
Communicatiebeleidsplan
Word Document
Uitvoeringsprogramma.doc (156Kb)
Uitvoeringsprogramma (actielijst)
Word Document
Bijlage1.doc (337Kb)
Bijlage1Missie en Visie
Word Document
Bijlage2.doc (7447Kb)
Bijlage2verslag21mei
Word Document
Bijlage3.doc (24Kb)
Bijlage3checklist