FNV Bouw

datum: 29-06-2007 / bericht: 1 van 41

Loopbaanbeleid FNV Bouw succes

Met bijna 3100 deelnemers in de bouwnijverheid, 127 loopbaantrajecten in de afbouw, pilots bij woningcorporaties en diverse 'EVC-trajecten' in meubel en hout is het loopbaanbeleid van FNV Bouw een succes. Het paradepaardje 'Wat doe jij morgen?' in de bouw bestaat op 4 juli precies één jaar. FNV Bouw viert deze verjaardag met diverse regionale activiteiten.

'Wat doe jij morgen?' was een initiatief van FNV Bouw, dat al snel werd opgepakt door werkgeversorganisatie Bouwend Nederland. Na een succesvolle proefperiode van twee jaar in Noord-Holland voor de bouw en in het hele land voor de steigerbouw, ging het loopbaantraject op 4 juli 2006 feestelijk van start voor alle werknemers die vallen onder de cao voor de bouwnijverheid. Tot en met 2008 zijn de kosten begroot op zo'n 80 miljoen euro. Opzet van FNV Bouw is allereerst om werknemers kansen te bieden om hogerop te komen, te meer daar ontwikkelingen in de bouwnijverheid vragen om meer middenkader. Daarnaast is het initiatief belangrijk om uitval wegens ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkómen. Volgens de jongste cijfers wordt 55% van de deelnemers door ambitie gedreven, doet 22% mee voor preventie en 21% als re-integratie. Ook is 2% werkzoekend.

De belangstelling voor het loopbaantraject 'Wat doe jij morgen?' is aanzienlijk groter dan het aantal deelnemers aangeeft: bijna 6000 mensen deden de test waarmee het project start. Vervolgstap is praten met een trajectbegeleider en uitzoeken welke andere functie past en welke opleiding daarvoor nodig is. Volgens de cao bouwnijverheid heeft elke werknemer elke vijf jaar recht op zo'n stap in zijn of haar carrière. De sterk aan de bouw verwante sector dakdekkers is ondertussen volledig ingehaakt. Tot nu toe konden werknemers daar bij dreigende uitval aan het loopbaantraject meedoen; nu hebben zij ook voor ambities ruim baan. Er zijn al 138 dakdekkers met een traject bezig.

In de sector afbouw (onder meer stukadoors en blokkenstellers) gaat de komende 3 jaar de re-integratiebemiddeling door. Het project dat liep van 1 mei 2005 tot 31 december 2006 kreeg 127 aanmeldingen. Van hen zetten uiteindelijk 44 werknemers de bemiddeling niet door. Van de overigen werden er 49 naar ander werk bemiddeld, 59%. Van hen bleef ruim de helft voor afbouw of bouw behouden. Opvallend: 28% van de deelnemers is jonger is dan 35 jaar. Lichamelijke klachten die op den duur tot uitval kunnen leiden, blijken dus al vroeg op te treden. Ook schilders met gezondheidsproblemen kunnen aan een loopbaantraject deelnemen.

Bij woningcorporaties zijn in een succesvolle pilot met re-integratie elf trajecten uitgevoerd met medewerkers die tussen 6 en 12 maanden ziek waren. Ook loopt op initiatief van FNV Bouw een experiment met loopbaantrajecten; voor de 50 beschikbare plaatsen meldden zich 123 mensen spontaan aan. In de nieuwe cao woondiensten wordt 2 miljoen FSOW vrijgemaakt voor loopbaanbeleid, eveneens een voorstel van FNV Bouw.

De meubelindustrie, de timmerindustrie en de houthandel kennen zogeheten EVC-trajecten; in de houtverwerkende industrie start binnenkort hiermee een pilot. Daarbij gaat het niet om grote aantallen werknemers, wel om een belangrijke kans, vindt FNV Bouw: hun praktijkkennis wordt getoetst en omgezet in een erkend diploma, eventueel met aanvullende scholing.

a.p.