APPLE STIJGT OP GREENPEACE RANGLIJST

Nokia opnieuw de schoonste in design en recycling

27 juni 2007

Nederland -- Voor het eerst staat Apple niet langer op de laatste plaats van de ranglijst voor schoon design en recycling van elektronica. Onder druk van de concurrentie, de gesprekken met Greenpeace en de verwachtingen van consumenten is het computerbedrijf opgeschoven naar de tiende plek op de vandaag gepubliceerde ranglijst. Apple zou zelfs een groene concurrent kunnen worden van de hoger genoteerde bedrijven als de langverwachte iPhone werkelijk een milieuvriendelijk product wordt.

Nokia wist zijn score de afgelopen drie maanden zover te verbeteren dat het opnieuw bovenaan staat.. Dell en Lenovo komen op een gedeelde tweede plek. Sony is de grootste verliezer en staat nu samen met LG Electronics onderaan. Beide bedrijven zakten omdat zij met twee maten meten in hun inzamelings- en recyclingsbeleid

"Het is duidelijk dat bedrijven steeds groenere producten maken", stelt Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland. "Met de toezegging van Apple topman Steve Jobs om giftige stoffen uit te bannen stijgt Apple. Het bedrijf kan met een groene iPhone de verwachtingen van klanten vervullen marktleider op milieugebied te worden."

Steeds meer bedrijven leveren informatie over hun producten die vrij zijn van de ergste chemicaliën. Zo had Panasonic in maart dit jaar al verschillende voorbeelden van pvc-vrije producten zoals DVD-spelers en opname-apparatuur, nu is de lijst nog verder uitgebreid. Nokia, Sony Ericsson en Motorola introduceren nu ook steeds meer modellen die geen pvc en broomhoudende brandvertragers bevatten.

De Greenpeaceranglijst laat duidelijk zien dat bedrijven steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen om gebruikte eigen producten terug te nemen. In steeds meer landen zetten bedrijven vrijwillige recycling programma's op en bedrijven leveren steeds meer informatie aan hun klanten wat ze moeten doen met afgedankte elektronica. Meer dan de helft van het afgedankte elektronica afval in Nederland komt niet in het inzamelingssysteem terecht, waardoor onduidelijk is wat ermee gebeurt.

In China worden enorme hoeveelheden e-waste van elektronica uit de Westerse wereld gedumpt. Het afval wordt zonder de in het Westen gebruikelijke veiligheidsmaatregelen uit elkaar gehaald, gedumpt of verbrand waarbij de giftige stoffen in de onderdelen vrijkomen. Uit recente publicaties blijkt dat in de natuur in China veel meer giftige stoffen worden teruggevonden dan gemiddeld. Deze broomhoudende vlamvertragers komen voornamelijk uit e-waste: afgedankte elektronische apparaten.

De leidende computerbedrijven maken nu openbaar hoe zij omgaan met hun recycling. Deze transparantie zet de hele sector in de spotlights. Dit zet andere bedrijven onder druk om ook recyclingprogramma's op te zetten. We zijn in de richting van een groenere elektronica", aldus Harjono.

De Greenpeace Guide to Greener Electronics is op de website www.greenpeace.nl/guide te vinden. Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.

Noten

* Sony en LG onderschrijven Individuele Verantwoordelijkheid voor Producenten (IVP), wat inhoudt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en recyclen van hun afgedankte producten. In de VS voeren Sony en LG echter een lobby tegen IVP, zodat consumenten daar voor de kosten van inzamelen en recyclen blijven opdraaien.

Overzicht van de laatste vier ranglijsten:

PLEKjuni 2007

1Nokia -^

2Dell -^

3Lenovo -v

4Sony Ericsson -v

5Samsung

6Motorola

7Toshiba -^

8Fujitsu-Siemens -v

9Acer

10Apple -^

11HP -v

12Panasonic

13LGE -v

Contact informatie


---

Voor meer informatie of beeldmateriaal: Laura Westendorp - persvoorlichter Greenpeace Nederland 06 25031013 Marietta Harjono - campaigner giftige stoffen Greenpeace Nederland 06 15007411