Bezwaar tegen besluit vrijgeven stijging OZB in 2008

29.06.2007 / 15:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Dimo

Dimo

DIMO
Datum: 29 juni 2007

Woningzoekenden massaal tegen besluit om de stijging van de OZB vrij te geven in 2008

Breda - Uit onderzoek van DIMO, de grootste onafhankelijke woonsite van Nederland, blijkt dat ruim 72 procent van woningzoekenden het oneens is met het besluit van het kabinet om de stijging van de Onroerende zaakbelasting (OZB) weer vrij te geven aan de gemeente. Voor dit onderzoek gaven ruim 75.000 woningzoekenden hun mening. Slechts een klein deel was het eens met het besluit of had geen mening. Daarnaast zegt ook nog eens 63 procent van de ondervraagden geen vertrouwen te hebben dat het kabinet de beloofde lastenverlichting waar zal maken.

DIMO.nl, de onafhankelijke tegenhanger van Funda, komt sinds de oprichting al op voor de belangen van de consument door transparantie te bepleiten. Daarom zal DIMO namens haar bezoekers, net als de Vereniging Eigen Huis, protest aantekenen bij de Tweede Kamer tegen het loslaten van het gemeentelijke OZB-tarief. DIMO stelde de vraag op verzoek van vele van de ruim 1,5 miljoen woningzoekenden per maand, vanwege het nieuwe Bestuurakkoord. Dit omdat in het Bestuursakkoord, dat gesloten werd tussen het Kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, is afgesproken dat de stijging van de OZB-tarieven met ingang van
1 januari 2008 geheel vrij wordt gelaten aan de gemeenten. DIMO is hier op tegen maar wilde zeker weten dat ze de mening van haar bezoekers uitdraagt.

DIMO is het eens met de Vereniging Eigen Huis die op haar website zegt: 'Het vertrouwen dat de gemeenten en het Kabinet hebben uitgesproken in een gematigde lastenstijging voor de toekomst is nergens op gebaseerd. De afschaffing van de OZB begrenzing leidt tot een zigzig beleid van de rijksoverheid. Dat was vóór de maximalisering namelijk ook al zo. Het was niet ongewoon dat er stijgingen van meer dan 10 procent procent per jaar waren. De Gelderse gemeente Oude IJsselstreek heeft al aangekondigd de OZB volgend jaar met tien tot dertig procent te willen verhogen 'om de ambities waar te maken en om reserves te kweken' aldus een wethouder. Een ander groot verschil met jaren geleden is dat de OZB nu alleen door huizenbezitters wordt betaald'.

Het nieuwe kabinet beloofde de burgers een lastenverlichting. Het voornemen om de begrenzing van de OZB-stijgingen per 1 januari 2008 af te schaffen zal voor 56 procent van de Nederlandse huishoudens juist eerder een verzwaring van de lasten inhouden dan een verlichting. Voor veel mensen is het bedrag dat nu al aan OZB belasting betaald moet worden fors te noemen.

De Vereniging Eigen Huis toont op haar website een lijstje met OZB toppers in 2007. In 2007 mag een gemeente die een OZB-tarief van 2,34 euro of meer hanteert dit tarief met maximaal 2,75 procent verhogen. Gemeenten met een lager tarief hebben van deze beperking nog geen last. In veel van die gemeenten zijn de OZB-tarieven dan ook fors gestegen:
- Maarssen + 75,1 procent (na toestemming van provincie Utrecht)
- Nieuwkoop/Liemeer + 52,6 procent (herindelingsgemeente)
- IJsselstein + 48,1 procent

- Leudal/Heythuysen + 34,2 procent (herindelingsgemeente)
- Deurne + 31,2 procent

- Barneveld + 30 procent

- Heerde + 29,9 procent

- Lingewaal + 28,9 procent

- Aalten + 27,2 procent

- Heeze-Leende + 26,5 procent


-----------------------------EINDE PERSBERICHT----------------------------

Bericht voor de redactie

Informatie
Voor aanvullende informatie neemt u contact op met:

DIMO
Frank van der Linden
Managing Director
Mobiel: +31 (0)6-43236879
Tel: +31 (0)76-5310564
E-mail: info@dimo.nl

www.dimo.nl

- het totale Nederlandse woningaanbod (meer dan 110.000 woningen)
- 1,5 miljoen woningzoekenden per maand

- volledig onafhankelijk

- duizenden woningen exclusief op DIMO, afkomstig van onafhankelijke makelaars en particulieren

- het meest uitgebreide overzicht op interieurgebied
- enkele partners: Vereniging Eigen Huis, Cendris, De Telefoongids, VT Wonen, ABN AMRO, SNS Bank, Rabobank, ING, Postbank