CSO voor uitsluiting 65-plussers van het eigen risico

29.06.2007 / 16:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cso

Cso

CSO voor uitsluiting 65-plussers van het eigen risico

De Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) is blij met de plannen van minister Klink om de no-claimregeling af te schaffen, maar is verontrust dat hij in plaats daarvan een eigen risico van 150 euro wil invoeren. Volgens berichten in de media wil Klink mensen met een handicap en chronisch zieken ontzien. De CSO (bestaande uit ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM) vindt dat ook 65-plussers van eigen risico uitgesloten moeten worden.

De gegevens over de no-claim maken duidelijk dat bij invoering van een eigen risico het merendeel van de 65-plussers vanwege hoge zorgkosten het totale bedrag van 150 euro kwijt zullen zijn. Dat valt op te maken uit de cijfers over de noclaimteruggaven. Volgens Vektis, informatiecentrum van zorgverzekeringen, zullen 82% van de 65-plussers over 2007 geen no-claim terugkrijgen. De CSO vindt dit onrechtvaardig, temeer daar 65-plussers afgelopen jaren weinig of geen no-claim hebben teruggekregen en via premieverhogingen wel meebetaald hebben aan de financiering van de no-claimregeling.

Alle 65-plussers uitsluiten voorkomt volgens de CSO bovendien lastige uitvoeringsproblemen en -kosten. Het is momenteel niet duidelijk wanneer 65-plussers tot de doelgroep chronisch zieken gerekend worden.

De CSO is het niet eens met de minister dat eigen risico zal leiden tot meer verantwoord zorggebruik. Vroegere regelingen, zoals de medicijnknaak, hebben aangetoond dat eigen betalingen niet leiden tot lager zorggebruik. De CSO vreest daarentegen dat 65-plussers door financiële barrières zorg gaan mijden. Uiteindelijk zal dat de maatschappij meer geld kosten. Volgens de ouderenorganisaties in de CSO is de arts de enige die op verantwoorde en effectieve wijze op de rem kan trappen.

Daarom verzoekt de CSO de minister met klem: sluit 65-plussers uit van het eigen risico!!!


---------------------------------------

Noot voor de redactie,