Nederlandse Vereniging van Banken

publicatiedatum: 29 juni 2007

NVB positief over uitkomsten adviesmatch-rapport AFM

De NVB is blij met de uitkomsten van het AFM-onderzoek naar de naleving van de adviesmatch-regels. De AFM constateert dat banken, evenals de verzekeraars, de regels op dit gebied over het algemeen goed naleven. Goede naleving draagt bij aan het voorkomen van provisiegedreven advisering door de tussenpersoon. Dit bevordert dat de consumenten bancaire en andere financiële producten aanschaffen die het beste aansluiten bij hun behoeften. De tevredenheid over en het vertrouwen in financiële producten kan daardoor eveneens toenemen.

De adviesmatch-regels bepalen onder meer dat de consument maximaal 80% van de provisiesom aan het begin van de looptijd van een financieel product aan de tussenpersoon betaalt. De dan nog minimaal resterende 20% betaalt de consument evenredig gespreid over de looptijd van het product, met een minimum van 10 jaar. Dit moet leiden tot een bestendige relatie tussen tussenpersoon en consument en een hogere kwaliteit van de advisering.

De huidige regels zijn sinds 1 januari van dit jaar van kracht. De banken zijn bij het opstellen daarvan betrokken geweest. De komende jaren zal het percentage van de provisie dat bij aanschaf van een product moet worden voldaan verder afnemen ten gunste van het percentage dat tijdens de looptijd wordt betaald.

link naar persbericht AFM

http://www.afm.nl/marktpartijen/default.ashx?documentid=9588

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo