ABVAKABO FNV

Fusie Nuon en Essent: Het gedonder moet afgelopen zijn!

Zo'n 400 mensen deden mee aan de discussies in het land over de koers bij de onderhandelingen over een Sociaal Plan voor het fusiebedrijf Nusent. Opvallend was dat tijdens alle bijeenkomsten hetzelfde geluid klonk: het gedonder moet maar eens afgelopen zijn! Overal in het land gaf u aan gedwongen ontslagen door de aangekondigde fusie niet te accepteren. Ook wees u mogelijke kortingen op het inkomen van boventalligen af. De twee door werkgevers uitgewerkte varianten werden daarmee naar de prullenbak verwezen.

Nuon en Essent zijn gezonde bedrijven

Nuon en Essent zijn twee gezonde bedrijven die dankzij de inspanningen van het personeel uitstekende resultaten boeken. Het nettoresultaat van Essent steeg in 2006 met 45% tot EUR 761 miljoen. In het eerste kwartaal 2007 alléén al, steeg de nettowinst van Nuon met 55% tot EUR 318 miljoen. De aangekondigde fusie moet de positie van de bedrijven gezamenlijk nog verder versterken, waardoor de resultaten nog beter worden. Nuon en Essent gaven zelf al aan dat de fusie zal leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing tussen de EUR 300 en EUR 350 miljoen.

Personeel kind van de rekening

Er is geen enkele aanleiding dat het personeel het kind van de rekening wordt. Aan de klanten is inmiddels zowel door Nuon als door Essent, een tariefverlaging per 1 juli in het vooruitzicht gesteld. De aandeelhouders krijgen ter gelegenheid van de fusie een superdividend van EUR 900 miljoen. Waarom zouden wij dan genoegen nemen met gedwongen ontslagen of kortingen op het inkomen van boventalligen? Ook maakte u korte metten met de argumenten van de werkgever dat geen gedwongen ontslag niet bij de markt past (het Sociaal Plan Essent is de enige in Nederland) en boventalligen `prikkels' nodig hebben om weer aan het werk te gaan.

Boventalligen straffen

Ook het werkgeversverhaal dat prikkels nodig zijn om boventalligen te stimuleren weer te gaan werken, vond geen enkele steun. Het riep eerder verontwaardiging op over de wijze waarop de werkgever naar zijn werknemers kijkt. Kennelijk gaat de werkgever eerder uit van het slechte, dan het goede in de Nuon en Essent-medewerker. Terwijl dezelfde medewerkers al jaren bijdragen tot steeds betere resultaten van beide ondernemingen! Tijdens de bijeenkomsten was de mening van de medewerkers duidelijk: zij verwachten steun en geen straf - van het bedrijf als zij buiten hun schuld hun baan verliezen. Het korten op het inkomen van boventalligen werd dan ook vierkant afgewezen!

De koers naar een goed Sociaal Plan

Voor ABVAKABO FNV is de koers naar een goed Sociaal Plan dankzij deze bijeenkomsten duidelijk. Een goed Sociaal Plan gaat uit van behoud van werk en behoud van inkomen: geen gedwongen ontslag, begeleiding van werk naar werk en goede inkomensgaranties óók voor boventalligen. Met deze insteek zetten wij de gesprekken met Nuon en Essent verder voort! Op 11 juli hervatten de gesprekken met uw werkgever. 29-06-2007, Energie- en nutsbedrijven | Meer over: energie, essent,