Griepprik al vanaf 60 jaar

Nieuwsbericht, 29 juni 2007
Oudere vrouw krijgt griepprik

De leeftijdsgrens voor de griepprik gaat vanaf 2008 omlaag van 65 naar 60 jaar.

Minister Klink neemt hiermee de aanbeveling over van de Gezondheidsraad, die hem in maart dit jaar adviseerde om de doelgroep van het nationale griepprogramma te verruimen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat griep ook bij gezonde mensen op jongere leeftijd - met name tussen 60 en 65 jaar - kan leiden tot meer huisartsenbezoeken, ziekenhuisopnames en sterfte.

Zorgpersoneel

De vaccinatie van werknemers in de zorg acht Klink een verantwoordelijkheid van de werkgever. Net als de Gezondheidsraad ziet hij geen reden deze doelgroep op te nemen in de griepcampagne. Omdat deze groep in zijn werk wel in contact komt met patiënten met een hoog risico op complicaties van griep, vindt Klink dat er wel betere voorlichting moet komen over het belang van de griepprik. Hij zal overleggen met relevante koepelorganisaties om te bepalen welke voorlichtingsstrategie kans van slagen heeft.

Gezinsleden

De Gezondheidsraad had de minister ook geadviseerd om gezinsleden te vaccineren van mensen die een `zeer hoog' risico lopen op ernstige ziekte bij griep. Dit advies neemt Klink nu niet over. `Er is onvoldoende bekend over de veiligheid en de doelmatigheid van een dergelijke interventie', schrijft hij aan de Kamer.

Verwijzingen

* Reactie op het Gezondheidsraadrapport Rijksvaccinatieprogramma Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport