Senternovem


29-06-2007 | Afscheid van Corine van As

Ruim vier jaar geleden werd het programma Duurzaam Inkopen bij SenterNovem (toen nog Novem) ondergebracht. Corine van As heeft vanaf het eerste moment binnen SenterNovem een centrale rol gespeeld en zij was voor velen het gezicht van Duurzaam Inkopen. Per 1 juli zal zij een nieuwe weg inslaan. Natuurlijk zal zij duurzaam inkopen een warm hart blijven toedragen...

Interview met Corine van As: "Ik heb duurzaam inkopen altijd een heel zinvolle aanpak gevonden. Het idee sprak mij aan dat de overheid via de eigen portemonnee de markt kan beïnvloeden en tot duurzamer productie kan verleiden. Ik denk dat het een zeer effectieve aanvulling is op andere overheidsinstrumenten op het gebied van duurzaamheid, zoals wetgeving, communicatie of financiële prikkels. Ik ben er met veel enthousiasme ingestapt vier jaar geleden. Nu ik terug kijk vind ik het opvallend dat er in vier jaar tijd zoveel kan veranderen, en gelukkig ten goede!
Er zijn in die tijd grote omslagen gemaakt in het denken over duurzaam inkopen, en dus in de aanpak. Zo zijn er nu heel concrete en ambitieuze doelstellingen. De sociale (of MVO-) aspecten zijn toegevoegd: het is niet meer alleen 'groen' inkopen. Het gaat expliciet over het resultaat van duurzaam inkopen. Het is meer dan een inspanningsverplichting. Ook de instrumenten zijn veranderd, met steeds concrete criteria voor duurzaamheid. Er is een meeteenheid vastgesteld voor duurzaam inkopen, en op basis daarvan wordt de voortgang gemeten. Deze dingen lijken nu logisch, voor de hand liggend zelfs, maar het vergt tijd en inspanning van velen om zo ver te kunnen komen. Het onderwerp staat nu ook stevig op de agenda van het rijk, maar ook van individuele overheidsorganisaties en intermediaire organisaties.
Het was voor mij, na vier jaar, tijd voor iets nieuws. Die kans krijg ik nu volop in mijn detachering bij het ministerie van VROM, directie internationale zaken. Via deze weg wil ik iedereen met wie ik heb samen gewerkt bij overheden, adviesbureaus, PIA(NOo), NGO's bedanken voor de prettige samenwerking. Ik wens iedereen veel succes met duurzaam inkopen!"