Senternovem


29-06-2007 | Kennisdag

Geslaagde Kennisdag Duurzaam Inkopen

Op 24 mei vond de Kennisdag Duurzaam Inkopen plaats bij Felix Meritis in Amsterdam. Op deze geslaagde dag waren zo'n 300 inkopers en bestuurders van diverse overheden aanwezig om kennis op te doen. In het plenaire deel kwamen vragen aan de orde als: hoe staat het met Duurzaam Inkopen in Nederland? Hoe verloopt de ontwikkeling van de duurzaamheids- en sociale criteria en in hoeverre leg je je als overheidsorganisatie vast op harde criteria? En wat doe je met de spanning tussen centrale criteria en decentrale uitvoering? In de drie workshopronden daarna stond het gebruik van de criteria in de praktijk centraal. Deelnemers noemden het na afloop een geslaagde dag: behalve de kennis die zij konden halen in plenair en in de workshops, stelden zij vooral ook de ruimte voor netwerken en persoonlijke uitwisseling op prijs.

Afbeelding 010

Voor nog meer foto's kijk hier.

Keuzes maken
De kennisdag in het historische Felix Meritis-gebouw in hartje Amsterdam stond de hele dag in het teken van keuzes maken. Maar het was ook een dag van kennis halen en delen. `Wij komen hier iets brengen', zei Frank Knuvers van de Belastingdienst die in haar beleid heeft opgenomen dat zij duurzaam wil werken.
`Ik kom hier iets halen', zei ambtenaar De Vries van de gemeente Houten die zich meer in de opstartfase van duurzaam inkopen bevindt. En voor kennis delen was op deze praktijkgerichte dag veel ruimte in de wandelgangen en in de workshops. Deelnemers konden halen en brengen naar eigen behoefte.
SenterNovem presenteerde op de Kennisdag de eerste tranche geactualiseerde en verbeterde criteria. Deze criteria ontwikkelt SenterNovem in opdracht van VROM en in afstemming met de markt en doelgroepen. De komende tijd volgen er nog ruim 100 criteria. Overigens zit het echte werk, aldus de heer Hans Bolscher van VROM, niet in de tools en de ambities die worden afgesproken, maar bij feitelijke inkoop. En dus bij de inkopers. Die beroepsgroep was, meer dan de voorgaande keren, goed vertegenwoordigd. Bolscher sprak de hoop uit dat zij de kwaliteitsimpuls die duurzaamheid heet, vooral ook `leuk' gaan vinden. En hij hoopt dat lokale politici hun duurzame inkopers bij de les houden.