Participatietop mondt uit in actieprogramma Levenlang leren

29.06.2007 / 16:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kennisnet ict op school

Kennisnet ict op school

Zoetermeer, 29 juni 2007

Participatietop mondt uit in nationaal actieprogramma Levenlang leren

De vorige week bereikte uitkomsten van de Participatietop worden voluit onderschreven door de initiatiefnemers van Leven lang leren. Deze club van vier bestaande uit Open Universiteit, Teleac/NOT, Kennisnet Ict op school en Surf Foundation hecht evenals het kabinet en sociale partners sterk aan groei van het lerend vermogen van de Nederlandse samenleving. Toine Maes, kerngroeplid en directeur van Kennisnet Ict op school: De afspraken tussen werkgevers, werknemers en overheid vormen een goede aanzet tot meer arbeidsparticipatie. Een doorbraak in de richting van blijven leren, ook tijdens de carrière, is al langer hard nodig. Samen met de Raad voor Werk en Inkomen pakken we graag het voortouw bij het ontwerpen van een nationaal actieprogramma dat met voorstellen komt om meer mensen via scholing tot werk te brengen.

Bij een groeiende scholingstoename springen de onderlinge verschillen tussen sociale groepen in het oog. Van alle werkenden volgde ruim 50% de laatste twee jaar een scholing, terwijl dit onder werklozen slechts 20% is. Kwetsbare groepen als ouderen en werklozen die scholing het hardst nodig hebben, blijven juist verstoken van extra opleiding. Voor de vier organisaties reden te pleiten voor de start van een nationaal actieprogramma Levenlang leren.

Levenlang leren is volgens Open Universiteit, Teleac/NOT, Kennisnet Ict op school en de Surf Foundation van groot belang en zorgt ervoor dat de Nederlandse beroepsbevolking zich kan blijven aanpassen aan de wensen en eisen van het bedrijfsleven. Maes: Alle burgers worden zo in staat gesteld blijvend actief deel te nemen aan de kennissamenleving.