Gemeente Rotterdam

De Bomenstichting heeft de 'Breitenbachplataan' aan de Westersingel uitgeroepen tot een van de meest inspirerende bomen in Nederland.

Uit zeventig inzendingen selecteerde een jury tien topbomen. Die zijn een stralend middelpunt van nieuwbouw of gerenoveerde omgeving en geven een bijzondere sfeer aan de openbare ruimte. En stimuleren ontwerpers en gemeenten om bomen te behouden voor de kwaliteit van de leefomgeving.

Gemeentewerken zorgde samen met de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting voor het behoud van de boom tijdens de herinrichting van de Westersingel rond 2001. Beheerder Aad van Leeuwen van Gemeentewerken: 'De plataan is bijna 130 jaar oud en dus een monumentale boom. Daar heeft Rotterdam er niet veel van. Dus werd gekozen voor behoud door hem te beschermen tegen bouwverkeer en bouwmateriaal. Maar ook om hem een prominente plaats te geven in het ontwerp.'

De tanige plataan staat op een schiereiland in de singel. Zonder ingrijpen zou de boom het niet lang hebben volgehouden: hij stond te dicht op het grondwater. 'Stap voor stap hebben we de bodem onder de plataan daarom verhoogd met nieuwe aarde', zegt Aad. 'Zo konden zich wortels in de bovenlaag vormen, waardoor de boom nieuwe kracht kreeg.'

'Verder hebben we het aanzien van de boom verfraaid door een nieuwe kademuur', vervolgt de beheerder, 'en door nieuwe graszoden onder de boom aan te leggen. Meestal krijgt gras onder een boom namelijk weinig licht, maar nu ziet het er heel fris uit. En om de boom te beschermen, mogen er geen evenementen onder en vlak bij de boom worden gehouden.'

De 'Breitenbachplataan' aan de Westersingel

Apartheid
Zijn naam dankt de tanige plataan aan Breiten Breitenbach, de Zuid-Afrikaanse dichter. Tijdens Poetry International in de jaren zeventig werden gedichten in de boom opgehangen om Breitenbach te ondersteunen in de strijd tegen apartheid.

Op het symposium 'Bomen, een bron van inspiratie bij het bouwen' (21 juni) maakte de Bomenstichting de inspirerende boomprojecten bekend. Het juryoordeel over de Breitenbachplataan:

Een markante boom op een unieke locatie. Hij vormt als het ware een kunststuk met een sokkel in de vorm van een schiereiland. Een mooi voorbeeld ter inspiratie voor ontwerpers.

Aad is trots op de boom. 'We hebben er veel in geïnvesteerd. Dit voegt weer wat toe aan de lange geschiedenis van de boom. En Rotterdam staat prominenter op de kaart als groene stad.'

De winnende bomen staan gebundeld in het boekje 'Samenspel tussen bomen en bouwen, tien inspirerende voorbeelden'. Bestellen kan via de website van de Bomenstichting of telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur, tel. 030 - 230 35 10. Prijs: 19 euro, exclusief 3,20 euro verzendkosten.

Bron: Gemeentewerken, 29-06-2007