Nederlandse Hartstichting

500.000e Nederlander geprikt in het kader van Nationale Cholesteroltest

Hartstichting voert strijd tegen hart- en 500.000e Nederlander geprikt in het kader van Nationale Cholesteroltest
29-6-2007
Hilversum, 29 juni 2007 - Vandaag is bij de 500.000e Nederlander het cholesterolgehalte gemeten in het kader van de Nationale Cholesteroltest. Mevrouw Verhoef uit Hilversum markeerde de mijlpaal van een half miljoen vingerprikjes bij evenzoveel Nederlanders. Uit handen van Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting, en onder toeziend oog van Willeke Alberti, ontving de Hilversumse een pakket met gezonde producten en een maandkaart voor de sportschool. Het is dit jaar de vijfde keer dat de Nationale Cholesteroltest wordt gehouden. Nog steeds heeft één op de drie Nederlanders een te hoog cholesterol, vaak zonder het zelf te weten. Het cholesterol van mevrouw Verhoef was tot haar eigen verbazing een beetje verhoogd. "De vorige keer dat het getest is, was het nog prima dus ik moet toch wel op gaan letten" aldus de verraste 500.000e.

De hele dag waren er bij Super de Boer Van Dam in Hilversum verschillende activiteiten te doen. Een kok gaf demonstraties over gezonde voeding en een sportschool gaf miniworkshops verantwoord bewegen. Ook was er een verrassingsoptreden van Willeke Alberti, die zelf ook haar cholesterol liet meten. In tegenstelling tot mevrouw Verhoef, was Willeke Alberti niet verbaasd over haar uitslag: "Ik dacht al; dat kan nooit te hoog zijn. Ik eet ontzettend veel groenten en fruit en als ik optreed, ben ik twee uur aan het bewegen." Het cholesterol van Willeke was dan ook keurig onder de norm.

Half miljoen
In het totaal zijn de afgelopen vijf jaar een half miljoen mensen daadwerkelijk geprikt. Een veelvoud daarvan vulde tijdens de Nationale Cholesteroltest een 'APK voor je hart test' in. Alleen mensen die uit die test kwamen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, werden ook daadwerkelijk geprikt. Aan alle cholesteroltests werkten in het totaal honderden verpleegkundigen mee. Wanneer we alle supermarkten die meededen bij elkaar optellen, komen we op een kleine 3500 priklocaties.
>>

De Nationale Cholesteroltest is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse Hartstichting waarbij 150 verpleegkundigen zes weken lang bij in het totaal ruim 500 supermarkten gratis het cholesterol meten.