Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste internationale tuinfestival ierland: 29 juni ­ 23 september 2007

Tuinieren op zijn iers: klassieke sfeer met moderne visies

Amsterdam, juli 2007 ­ Deze zomer kunnen liefhebbers van het betere tuinieren hun 'groene hart' ophalen in Ierland. Op het landgoed Emo Court, in het graafschap Laois, een uur rijden onder Dublin, vindt vanaf 29 juni het eerste Ierse Tuinfestival plaats. Een groots evenement waarop Ierse en internationale toptuiniers hun werk tonen en drie maanden lang laten groeien ­ met behulp van af en toe een beetje Ierse regen...

Levenslang gelukkig
Mensen met groene vingers weten het al lang: de tuincultuur in Ierland is minstens zo ontwikkeld als in het klassieke tuiniersland Engeland. Zoals een oud Iers spreekwoord zegt: "Als je een paar uur gelukkig wilt zijn, ga je bedrinken. Als je een paar jaar gelukkig wilt zijn, neem een minnaar. Als je levenslang gelukkig wilt zijn, ga dan tuinieren."

Drie zomermaanden vol tuinplezier
Het werd dus hoog tijd voor een internationaal tuinfestival ­ om de wereld te laten zien hoe volwassen de landschapsarchitectuur in Ierland is geworden en hoe fraai het werk van de groenspecialisten eruit ziet in het Ierse groen. Fáilte Ireland, de Ierse organisatie voor toerismebevordering, heeft dan ook flink uitgepakt voor de eerste editie. Het eerste Internationaal Tuinfestival duurt bijna drie maanden, van 29 juni tot 23 september 2007, en presenteert 15 zeer verschillende hedendaagse tuinontwerpen. De tuinen worden tijdens het festival voortdurend onderhouden, zodat terugkerende bezoekers hun ontwikkeling en groei in de loop van het seizoen kunnen volgen.

'Festival van ideeën'
Het thema bij de eerste editie van het Festival is 'Wortels' ­ tuinen die je het gevoel geven thuis te zijn. Directeur Rosaleen Flanagan noemt haar eerste Tuinfestival 'een festival van ideeën': "De manier waarop tuinen en open ruimtes worden gebruikt, is aan het veranderen, en mensen zijn op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. De tentoongestelde tuinen spelen hierop in door de bezoeker te verrassen met een frisse, nieuwe manier van denken over hun eigen buitenruimte." Bezoekers krijgen de kans om in de voorbeeldtuinen op het uitgestrekte landgoed te ervaren wat de ontwerpers, baanbrekende en originele tuin- en landschapsarchitecten van over de hele wereld, hebben gecreëerd. De ontwerpen komen o.m. uit Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Australië en de Verenigde Staten. Het Internationaal Tuinfestival op Emo Court is in de periode 29 juni tot 23 september dagelijks van 10 uur tot 18 uur geopend. Voor meer informatie zie 'Evenementen' op www.ierland.nl .

'Fleurig' luxe tuin- en lifestyle beurs
Meer informatie over de prachtige tuinen, kastelen en het erfgoed van Ierland is verkrijgbaar bij de stand van Ierland Toerisme (nr. 612) tijdens de tuin- en lifestyle beurs 'Fleurig'. Ierland kenners geven hier tips waar de mooiste tuinen in Ierland te vinden zijn en hoe liefhebbers van tuinen het beste een vakantie kunnen plannen rondom dit thema. 'Fleurig' vindt plaats van 15 t/m 22 juli in de tuinen van Kasteel De Haar in Haarzuilens, Utrecht. (www.fleurig.nl)



Ingezonden persbericht