Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Gratis openbaarvervoer voor 65-plussers

Toespraak | 29-06-2007 | Rotterdam | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

De wethouder sloeg daarnet de spijker op z'n kop. Het gaat niet om een leuk cadeautje voor 65-plussers, maar om een uiterst serieuze proef. Over vier maanden gaan we de proef evalueren, zodat we goed in beeld krijgen welke invloed gratis openbaar vervoer voor senioren nu werkelijk heeft.

Ik vind het erg goed wat er nu in Rotterdam gebeurt. Het gaat nu even niet om de strijd tegen files of luchtvervuiling, maar om u! Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving. Senioren dus ook. Gratis openbaar vervoer kan dat ene steuntje in de rug geven. Even snel naar familie of vrienden gaan zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de kosten. Dankzij dit initiatief blijft u aangesloten - letterlijk en figuurlijk.

Gratis openbaar vervoer leeft niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland. Dat blijkt wel uit het aantal reacties dat wij ontvingen nadat wij de regio's hadden gevraagd met voorstellen te komen voor experimenten. Het was de bedoeling met twee proeven te beginnen, maar vanwege de grote belangstelling heb ik dit aantal al gauw verdubbeld tot vier. In de stadsregio Arnhem-Nijmegen, Parkstad Limburg en Noord-Holland-Noord vinden dan ook vergelijkbare experimenten plaats. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft voor alle proeven bij elkaar ongeveer 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Het grootste deel gaat naar Rotterdam: 600.000 euro.

Ik verwacht dat de resultaten van deze proef komend voorjaar bekend worden gemaakt. In de evaluatie kijken we onder meer hoe u en uw leeftijdsgenoten het gratis openbaar vervoer hebben ervaren, en of u er daadwerkelijk vaker opuit bent gegaan. Is de belangstelling straks misschien zo groot dat er extra bussen en trams moeten worden ingezet? Verder willen we graag weten wat de leeftijd van de oudere reizigers is. Maken bijvoorbeeld ook mensen van 80 meer gebruik van het openbaar vervoer als het gratis is? Ik ben heel benieuwd.

Rotterdam heeft de proef gekoppeld aan de introductie van de OV-chipkaart. Dat vind ik heel slim. Als je bent opgegroeid met kartonnen plaatsbewijzen en conducteurs met kniptangen, is zo'n plastic pasje misschien even wennen. Nu kunnen de senioren van Rotterdam de komende vier maanden ook gebruiken om de OV-chipkaart te proberen. Zonder kosten, zonder risico's. U zult gaandeweg merken hoe makkelijk de OV-chipkaart eigenlijk is.

Dames en heren,
Over gratis openbaar vervoer is veel gepraat. Op zich is het goed om alle voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Maar op een gegeven moment moet je ook gewoon eens iets proberen. Geen woorden maar daden. En dan zijn we in Rotterdam natuurlijk op de enige juiste plek.

Als ik mij niet vergis, komt er zo een bus. Dus mevrouw Baljeu, ik nodig u graag uit om samen met mij de eerste OV-chipkaarten te overhandigen aan de mensen om wie het de komende tijd allemaal draait. Vanaf deze plek wens ik u alvast een heel prettige reis.

Dank u wel.