Stichting Aids Fonds

Veilige seks in Amsterdamse darkrooms en homosaunas

29-06-2007
Op donderdag 28 juni hebben eigenaren van Amsterdamse homosekslocaties (saunas en bars met darkroom) en Schorer een overeenkomst getekend waarin zij het belang benadrukken dat bezoekers in de betreffende locaties veilige seks hebben. Het gaat om de Argos, Cockring, Cuckoo's Nest, De Spijker, Stablemaster, Thermos en The Web. Er is een vignet 'Safe Sex Zone' ontwikkeld, waaraan bezoekers de deelnemende bedrijven kunnen herkennen. Wethouder Marijke Vos was aanwezig om te benadrukken dat de gemeente dit beleid van harte ondersteunt.

Veilige seks in de praktijk
Veilige seks blijkt voor veel homomannen soms moeilijk in de praktijk te brengen. Hoewel ongeveer 98% van homomannen hun seks veilig wil houden, lukt het maar 70% om dat ook altijd vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat veilige seks in darkrooms en saunas nog moeilijker is. Hoewel de stijging van hiv en soa lijkt af te vlakken, is zeker in Amsterdam het aantal mannen dat hiv of een soa oploopt nog veel te hoog.

Maatregelen
Schorer en de eigenaren van bars en sauna's hebben een set maatregelen ontwikkeld die aan de bezoekers duidelijk maakt dat veilige seks op de sekslocaties de norm is:

- Condooms en glijmiddel zijn nu gratis beschikbaar.
- Er is minstens enige verlichting in de darkrooms zodat bezoekers het condoom goed om kunnen doen.

- Alleen pornovideos met safe sex zijn te zien.
- vrijwilligers geven voorlichting over veilig vrijen en er is voorlichtingsmateriaal.

- De hygiëne van de omgeving wordt gewaarborgd.

Onderzoek
De gemeente Amsterdam financiert een onderzoek naar het effect van de verstrekking van gratis condooms op het veilig seksgedrag van homomannen in de locaties. De GGD Amsterdam voert het uit.