Museum Beelden aan Zee


Persbericht MUSEUM BEELDEN AAN ZEE Mythen en Metamorfosen. De fontein van Aart Schonk
29 juni t/m 23 september 2007

De beeldhouwer Aart Schonk (Laren 1946) werkt sinds jaar en dag in het Toscaanse Carrara aan monumentale figuren in marmer. Ongeveer dertig jaar geleden is hij begonnen aan zijn levenswerk: een fontein, met figuren uit de Griekse mythologie. Die figuren gebruikt Schonk als metafoor voor de uitbeelding van universele menselijke situaties. De fontein wordt in de zomer van 2007 voor het eerst publiekelijk getoond, en wel in museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

De Rijksakademie
Aart Schonk, kleinzoon van de bekende kunstenaar Bart van der Leck, stamt uit een artistiek milieu. In 1966 begon Schonk met zijn studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam waar hij onderricht kreeg van de beeldhouwers Piet Esser, Cor Hund, Paul Grégoire en Theresia van der Pant. De figuratieve beeldhouwkunst floreerde in die jaren nog volop maar tegen de tijd dat Schonk de academie verliet was het tij gekeerd: de abstracte en conceptuele richtingen waren norm geworden.

Taille directe
Schonk houwt zijn beelden uit marmer. Hij werkt volgens de taille directe, de meest eigenlijke vorm van beeldhouwen. Het werken volgens de taille directe geeft een andere inhoud aan de sculpturen dan aan die van een modelleur. Waar de modelleur zijn plotselinge passie of razernij meteen in de klei kan boetseren, moet de houwer met meer geduld zijn gevoelens proberen te spiegelen aan de steen. Met houtskool schetst hij in grote lijnen de vorm die hem voor ogen staat op een blok steen, die hij vervolgens begint uit te hakken. Hij aanvaardt het risico dat bij teveel weghakken een groot deel van de sculptuur moet worden herzien. In zijn beeldhouwkunst gaat Schonk uit van beweeglijkheid in plaats van statische verhoudingen. Door de beweging in zijn beelden kan hij een verhaal vertellen. Getrouw de anatomie van het menselijk lichaam geeft hij vorm aan zijn mythologische figuren. Het afwisselen van werkperiodes en weer afstand nemen van een beeld is volgens Schonk de taille directe. Het werkproces en werkwijze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een van zijn grote voorbeelden is de beeldhouwer Michelangelo. Hij is gefascineerd door diens uitspraak dat `je

alleen weg moet halen wat er teveel is'. Maar wat is er teveel? En hoe krijgen de figuren in een stenen

blok een zekere beweging en uitdrukkingskracht?

Mythologie als metafoor
Thema's uit de Griekse mythologie vormen voor een groot deel het uitgangspunt van de beeldhouwkunst van Schonk. Daarbij zijn de verhalen ondergeschikt aan de gevoelens die deze verhalen oproepen. Het zijn de dromen en verlangens, vaak met een tragische ondertoon, die het sculpturale oeuvre van deze beeldhouwer vormen. Schonk ziet de emoties van de klassieke figuren als eeuwig geldend. Gevoelens van liefde, passie, teleurstelling en jalousie volgen elkaar op, dat leidt uiteindelijk tot inzicht in het eigen gedrag. De mythologie fungeert als een metafoor voor de veelheid aan menselijke ervaringen.

De zes groepen en de eenling die tezamen de fontein vormen, verkeren eerder in een droomtoestand waarin zij zich van hun situatie bewust worden dan in staat van nadrukkelijke emotie. De toeschouwer kan de dromen, de bewegingen en de gevoelens, even klassiek als eigentijds, deze zomer in museum Beelden aan Zee mee ervaren.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde monografie van de hand van de gastconservator van de tentoonstelling in Museum beelden aan Zee: Louk Tilanus, Aart Schonk ­ mythen en metamorfosen in marmer, Nijmegen 2007, ISBN 978 90 77907 856, Prijs 35 Euro. BnM uitgevers, Nijmegen
Partner in dit project is Beeldengalerij Het Depot in Wageningen waar van 1 juli t/m 23 september a.s. een aantal gebeeldhouwde torso's van Aart Schonk wordt geëxposeerd.

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd om de tentoonstelling te bezichtigen op vrijdag 29 juni 2007 van 11.00 tot
17.00 uur. Middels dit persbericht nodigen wij de pers eveneens uit voor de opening van de tentoonstelling, die op zaterdag 30 juni a.s. zal plaatsvinden, om 17.30 uur.

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker publiciteit Tel. +31 (0)70 358 90 76
e-mail: vanproosdij@beeldenaanzee.nl

bijlagen: beeldmateriaal en factsheet

FACTSHEET MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

Tentoonstelling: Mythen en metamorfosen. De fontein van Aart Schonk Overzicht van monumentale beelden in marmer.

Datum: 29 juni t/m 23 september 2007

Locatie: museum Beelden aan Zee Harteveltstraat 1 / Boulevard
2586 EL Den Haag ­ Scheveningen telefoon: + 31 (0)70 ­ 358 58 57 fax: + 31 (0)70 ­ 358 40 50 internet: www.beeldenaanzee.nl e-mail: info@beeldenaanzee.nl redactie@sculptuurinstituut.nl

openingstijden : dinsdag t/m zondag 11 -17 uur

Catalogus: Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde monografie van de hand van de gastconservator van de tentoonstelling in Museum beelden aan Zee: Louk Tilanus, Aart Schonk ­ mythen en metamorfosen in marmer, ISBN
978 90 77907 856, Prijs 35 Euro. BnM uitgevers, Nijmegen.

Toegangsprijzen: volwassenen 7,-- kinderen tot 5 jaar gratis kinderen 5 tot 12 jaar 3,50 groepen studenten/scholieren 3,50 p.p.

Rondleidingen: rondleidingen kunnen tenminste 14 dagen van te voren worden gereserveerd. kosten: 35,-- voor groepen van maximaal 20 personen, exclusief entree.

wijzigingen voorbehouden