Beroemde mezzosopraan Tania Kross komt naar museumgoudA


Deze zomer: tweede editie van Krossin'Gouda

GOUDA, 20070523 -- In navolging van het succes van vorig jaar, vindt in Gouda opnieuw het festival Krossin'Gouda plaats; een muziekfestival van mezzosopraan Tania Kross in samenwerking met museumgoudA. Dit jaar wordt het festival georganiseerd op vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2007 in de tuin en in diverse zalen van museumgoudA.

Krossin'Gouda brengt verschillende kunstdisciplines met elkaar in verbinding en beoogt een wisselwerking tussen verschillende culturen. Tijdens het festival worden klassieke muziek en beeldende kunst op creatieve wijze bij elkaar gebracht. Aan het festival werken, naast Tania Kross, verschillende talentvolle musici mee, zoals Esther Apituley (altviool), Gwyneth Wentink (harp), Esther Steenbergen (gitaar), Christiaan Kuyvenhoven (piano), Randel Corsen (piano), Nando Rosso (percussie) en Jan Paul Grijpink (piano). Een bijzondere rol is weggelegd voor Geert Chatrou, wereldkampioen kunstfluiten.

Activiteiten
De Grand Entrée van Krossin'Gouda is op vrijdag 29 juni 2007 in de tuin van museumgoudA. Daarna start een vol programma met optredens van diverse musici, ieder met een eigen repertoire. Op het programma staan stukken van o.a. Mozart, Chopin, Vivaldi, Brahms en Rossini. Combinaties van haute cuisine, muziek, zang en beeldende kunst wisselen elkaar af. Daarnaast is er een kinderprogramma en een aansluitende kinderworkshop. Informatie over het programma en prijzen zijn te vinden op www.krossingouda.nl. De kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Gouda.

Tania Kross
Mezzosopraan Tania Kross werd geboren op Curaçao. Ze vertegenwoordigde het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de prestigieuze BBC Singer of the World Competition in Cardiff. Tania Kross is door het Concertgebouw verkozen tot Rising Star van het seizoen 2004/2005. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal en ging op toernee langs de belangrijkste concertzalen van de wereld, onder meer in Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en Carnegie Hall in New York.
De zangeres werkte mee aan vele operaproducties, onder meer bij de Nationale Reisopera, de Staatsopera Hamburg en bij de Staatsoper Hannover. Eerder dit jaar was Tania Kross te horen tijdens de Nederlandse Muziekdagen met een speciaal voor haar gecomponeerd stuk uitgevoerd met het Metropole Orkest.

Tania Kross debuteert in februari bij de Staatsoper Stuttgart in een rol die perfect bij haar past: Carmen. Later dit seizoen maakt ze daarnaast haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest en zal ze te horen zijn in de hoofdrol Segesta in de barokopera Arminio met het Combattimento Consort, die veel Nederlandse theaters zal aandoen.

Daarnaast heeft de mezzosopraan twee cd's op haar naam staan. Haar debuut cd Corazón is onderscheiden met de Edison Publieksprijs. Haar tweede cd `Arie Antiche' is net verschenen en verkrijgbaar in de museumwinkel van museumgoudA.





museumgoudA