ICT Belastingdienst kan naar India


Staatssecretaris Jan Kees de Jager in nieuwe editie Digitaal Bestuur

DEN HAAG, 20070629 -- Uitbesteden van ICT-werk naar India kan de Belastingdienst wellicht uit de problemen helpen. Dat zegt staatssecretaris Jan Kees de Jager in de nieuwe Digitaal Bestuur die vandaag verschijnt. Verder in dit nummer aandacht voor onder andere Rampenbestrijding: 'koester de chaos', en 'Het nut van IT': hoe meet je het maatschappelijk rendement van investeringen in IT door de overheid? Digitaal Bestuur heeft het antwoord!

De Jager wil de problemen met de automatisering aanpakken door de complexiteit van fiscale wetgeving en fiscale uitvoering terug te dringen. Dan kunnen de ICT-systemen ook vereenvoudigd worden. Vervolgens kan die ICT grotendeels buiten de deur gezet worden: "De kerntaken van de Belastingdienst zijn innen, invorderen, opsporen, handhaven en het verstrekken van toeslagen. Het bouwen en beheren van ICT-systemen hoort daar niet bij."

Verder in nummer 4, tweede jaargang, van Digitaal Bestuur:


Rampenbestrijding: koester de chaos

Bij de bestrijding van elke grote ramp gaan dingen fout. Steeds weer is de reflex: centraliseren die hap, en pomp er de allernieuwste ICT in. De werkvloer zelf ziet daar niets in. "Hoe beter de informatievoorziening aan bestuurders, hoe meer dodelijke slachtoffers er vallen."


Het nut van IT

IT-investeringen door de overheid leveren veelal niks op. Althans, gemeten op de klassieke manier. Het maatschappelijk rendement moet doorslaggevend zijn, maar hoe meet je dat? Digitaal Bestuur introduceert een methode om Public Return On Investment vast te stellen.

-Het nut van IT is nu al te lezen op de website www.digitaalbestuur.nl. De `whitepaper' over Public ROI kan via de site gedownload worden!-


Monopolist bij gebrek aan concurrentie

Gemnet beheert het berichtenverkeer tussen gemeenten en het agentschap BPR bij gebrek aan andere aanbieders.


Een mooie prijs, te mooi om waar te zijn

Veel problemen met IT-projecten beginnen met onmogelijke contracten. Professor Chris Verhoef leert bestuurders het kaf van het koren te scheiden. Deel 6 in de serie: `Het explosieve mengsel', waarin Verhoef bestuurders uitlegt waarom hun IT-projecten averij op lopen en, vooral, hoe ze dat kunnen voorkomen!

Het artikel `Een mooie prijs,..' is nu al te vinden op de website via www.digitaalbestuur.nl/magazine. De eerste vijf afleveringen kunnen daar in één PDF-bundel gedownload worden!


en een special over geo-informatie:

De overheid zit in de weg

De wijze waarop de overheid met ruimtelijke informatie omgaat, maakt bedrijven het innoveren bijna onmogelijk.

Geodata: staat niet op de kaart!

Collectief onvermogen, in stand gehouden door tal van invloeden, laat de potentie van geodata vooralsnog onderbenut.

Onder het maaiveld

Nog even en de ingenieurs van Gemeentewerken Rotterdam lopen rond in een virtuele ondergrond.


-De drie artikelen over geo-informatie zijn nu al te vinden op de website www.digitaalbestuur.nl/dossiers

Verder columns van:

Erik Gerritsen, gemeentesecretaris van Amsterdam `ICT-management voor dummies'

DB-correspondent in Londen, Tine van Houts over `Electronic Footprint'.

Rob Meijer van Het Expertise Centrum: roel.bekker@overheid.nl.

Bas Linders over het `O-woord'.


en artikelen over onder andere videoconferenties, de ICT-haalbaarheidstoets, F-Direkt en outsourcing.


Digitaal Bestuur is een multimediaal project dat bestaat uit een kwartaalblad, een website en gekoppelde nieuwsbrief en een jaarlijks aantal evenementen bedoeld voor bestuurders en beslissers binnen de overheid en semi-overheid. Een abonnement op het kwartaalblad is gratis voor leden van de doelgroep. Andere geinteresseerden betalen 60 euro per jaar. Weet u niet zeker of u tot de doelgroep behoort? Kijk op www.digitaalbestuur.nl/service. De e-mailnieuwsbrief wordt gratis toegezonden aan een ieder die zich daarvoor inschrijft op www.digitaalbestuur.nl.


Voor meer informatie over Digitaal Bestuur en de genoemde artikelen kunt u terecht bij de hoofdredacteur, Peter Lievense. Mobiel 06-52548530, e-mail p.lievense@digitaalbestuur.nl

Digitaal Bestuur werkt samen met ECP.NL en ICT~Office.

Digitaal Bestuur is een uitgave van Nieuw Domein Uitgevers
Postbus 570
3300 AN Dordrecht