Ingezonden persbericht




PERSBERICHT 5 juni 2007

Unieke openstelling Prins Bernhard-kamer op Paleis Het Loo

Van 29 juni tot en met 29 augustus aanstaande wordt voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo de Prins Bernhard-kamer opengesteld voor publiek. De herinrichting van de zitkamer van de prins toont de situatie in de naoorlogse jaren.

Paleis Het Loo in Apeldoorn is generaties lang het officiële zomerverblijf geweest van het Nederlandse staatshoofd. Vanaf hun huwelijk in 1937 namen prins Bernhard en prinses Juliana hun intrek op Paleis Soestdijk, maar verbleven daarnaast gedurende de zomermaanden geregeld op Het Loo. Een aantal vertrekken in Paleis Het Loo werd speciaal voor prins Bernhard ingericht, waaronder een zitkamer en werkkamer. In 1952 werden deze kamers door binnenhuisarchitect Willem Vreede gemoderniseerd en aangepast aan de wensen van de tijd. De zitkamer werd onder meer voorzien van nieuwe wandbetimmering en stoffering, alsmede van 18de eeuwse geschilderde behangsels. In het vertrek kwam eigentijds meubilair te staan, zoals een zithoek en een tijdschriftenkast. Bij de restauratie van Paleis Het Loo en de openstelling als museum in 1984 zijn de kamers van prins Bernhard niet opgenomen in de bezoekersroute van opengestelde vertrekken. De inboedel werd overgebracht naar Paleis Soestdijk en het museumdepot. Inmiddels is het mogelijk om de oude situatie van de zitkamer weer tijdelijk te herstellen en kan de bezoeker deze zomer een indruk worden gegeven van de woonomgeving waarin de prins graag op Het Loo verkeerde. De Prins Bernhard-kamer bevindt zich in de Westvleugel van het paleis en is van 29 juni tot en met 29 augustus 2007 te bezichtigen voor publiek.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Navigatieadvies Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg)
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459


---- --

44