Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Opening nieuwe tentoonstelling muZEEum
DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur

Van 29 juni tot en met 21 oktober is in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling 'DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur' te zien. Er wordt getoond hoe De Ruyter vroeger en nu voor allerlei doeleinden gebruikt werd. Allerlei prenten passeren de revue. Uniek materiaal uit de Donald Duck en bewegende beelden uit Koefnoen maken deze tentoonstelling compleet. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de vele activiteiten die het muZEEum dit jaar organiseert in het kader van het 'jaar van Michiel de Ruyter'.

The making of... Donald Duck weekblad

Ook in Duckstad wordt het Michiel de Ruyterjaar uitbundig gevierd. Donald Duck nr. 25 staat helemaal in het teken van Nederlands bekendste zeeheld. Donald en zijn neefjes beleven allerlei avonturen met De Ruyter en in de Galerij der Groten' is een portret van Michiel de Snuyter te bewonderen. Het is één van de waardevolste schilderijen uit het Duckstad Museum.

Velen groei(d)en op met Donald Duck. Maar hoe wordt zo'n strip nou eigenlijk gemaakt? In de tentoonstelling 'DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur' is uniek, origineel materiaal te zien dat gebruikt is om Donald Duck nr. 25 2007 te realiseren. Maar er is meer....

Door de jaren heen is de beeltenis van Michiel De Ruyter op de meest uiteenlopende voorwerpen en met de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. In het muZEEum zijn daar allerlei voorbeelden van te zien, van bankbiljetten tot blikjes bier.

In de tentoonstelling 'DE RUYTER VERBEELD, icoon en karikatuur' zijn ook allerlei prenten te zien. De ene keer is De Ruyter een voorbeeld voor het vaderland, de andere keer speelt hij de hoofdrol in een spotprent. Sommige prenten zijn heel luchtig, anderen zijn bloedserieus. De Ruyter werd niet alleen voor spotprenten (waar het vaak de marine betrof) gebruikt, ook voor propagandadoeleinden. Tijdens de Duitse bezetting is hij, tot ergernis van veel Nederlanders, door de Duitse propagandamachine ingezet om bijvoorbeeld soldaten te werven. Naast de schetsen en prenten, maken bewegende beelden van het legendarische Koefnoen de tentoonstelling compleet.

Collectie Koninklijke Bibliotheek
Michiel de Ruyterjaar

Op 24 maart 2007 is het 400 jaar geleden dat Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen werd geboren. Daarom is 2007 uitgeroepen tot het Jaar van Michiel de Ruyter. Dit jaar zijn er landelijk en regionaal veel activiteiten rondom De Ruyter. Zo ook in het Zeeuws maritiem muZEEum, dat op steenworp afstand staat van zijn geboortehuis. Er zijn verschillende tentoonstellingen, lezingen, stadswandelingen en nog meer. Wilt u een volledig overzicht? Neem dan eens een kijkje op www.muzeeum.nl.

De tentoonstelling loopt van 29 juni t/m 21 oktober 2007. Altijd al eens oog in oog willen staan met Michiel de Snuyter? Kom dan eens een kijkje nemen!

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Juni 2007