Ingezonden persbericht


|Voor publicatie                       
ANALISTEN JONES LANG LASALLE: 'DUURZAAMHEID WORDT FACTOR VAN BELANG OP BEDRIJFSRUIMTEMARKT'

Jones Lang LaSalle lanceert Dutch Warehousing Market Bulletin 2007

Amsterdam, 29 juni 2007 - Jones Lang LaSalle ziet duurzaamheid als een van de belangrijkste trends op de vastgoedmarkt voor bedrijfsruimten. Verwachte wetgeving per 2008 zal een dwingende factor zijn tot investeren in duurzaamheid. Inzicht in totale gebruikerskosten, en hoe investeringen kunnen worden terugverdiend is een noodzakelijke factor om initiatieven daadwerkelijke op grote schaal van de grond te krijgen. Duurzaamheid kent immers niet alleen ideologische en maatschappelijk verantwoorde aspecten maar juist ook economische. Dit blijkt uit het Dutch Warehousing Market Bulletin 2007 dat Jones Lang LaSalle vandaag presenteert. De onderzoekers brengen de mogelijkheden voor duurzaamheid in bedrijfsruimten op zowel gebieds- als gebouwniveau overzichtelijk in beeld.

Feiten en cijfers
Het onderzoek toont verder aan dat de opname van bedrijfsruimte op de vrije markt in 2006 wederom licht is gestegen (+4%) net als de uitgifte van grond voor de ontwikkeling van nieuwbouw. De beperkte beschikbaarheid van grond op de belangrijkste logistieke locaties blijft een remmende factor voor nieuwbouwontwikkelingen. Als gevolg hiervan staan de huurprijzen in het topsegment onder opwaartse druk.

In 2006 is met een beleggingsvolume van E 948 miljoen de hoogste stijging (+43% t.o.v. 2005) sinds 2001 geregistreerd. Onder invloed van de toegenomen vraag en het beperkte aanbod zijn de aanvangsrendementen voor bedrijfsruimten in 2006 verder aangescherpt. Voor Schiphol geldt nu een bandbreedte voor netto aanvangsrendementen (v.o.n.) van 6,25-6,75%, dit is in 2007 tot nog toe stabiel gebleven.


- einde bericht -