Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 juni 2007

Vragen van de leden Arib, Dijsselbloem en van Dam (allen PvdA) aan de staatssecretaris voor Justitie, de minister van Wonen, Wijken en Integratie en de minister van Buitenlandse Zaken

over problemen bij visumaanvragen bij Marokkaanse remigranten.


1. Hebt u kennisgenomen van de tv-uitzending EenVandaag over de problematiek van Marokkaanse remigranten die in Marokko problemen ondervinden bij de aanvraag van een visum voor familiebezoek in Nederland? 1


2. Bent u bekend met de klachten van Marokkaanse organisaties en Marokkaanse remigranten die bij de Stichting Steunpunt Remigranten in Marokko en bij het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland binnen komen?


3. Wat vindt u ervan dat deze groep, meestal ouderen, elke keer een visum moet aanvragen om een familiebezoek aan Nederland te kunnen brengen?


4. Wat vindt u van de schrijnende verhalen van deze ouderen in het tv-programma Eenvandaag waaruit blijkt dat ouders hun kinderen, kleinkinderen, hun oude buurt en oud-collega's niet meer kunnen zien?


5. Waarom moet deze groep bij elk familiebezoek een visum aanvragen, bureaucratische rompslomp ondergaan en heel lang op zo'n visum wachten? Bent u op de hoogte van het feit dat deze mensen honderden kilometers moeten afleggen om in Rabat bij de ambassade een aanvraag in te dienen? Zo ja, vindt u dat deze groep dit verdiend heeft gezien het feit dat zij op de Nederlandse arbeidsmarkt zwaar werk heeft verricht, onder vaak slechte omstandigheden?


6. Deelt u de mening dat het hier om een groep oudere remigranten gaat die vanuit Nederland een WAO of een AOW uitkering ontvangt, jarenlang in Nederland heeft gewoond en nog steeds een band heeft met Nederland? Deelt u tevens de mening dat deze groep ouderen er zelf voor heeft gekozen om naar Marokko terug te gaan en niet van plan is naar Nederland terug te komen behalve om hun kinderen te bezoeken?


7. Bent u bereid om, zoals voor de remigranten die in het kader van de Remigratiewet zijn teruggekeerd is geregeld,ook voor deze Marokkaanse oudere remigranten een speciale 5 jaar-visumregeling in te voeren?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl