Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 29 juni 2007

Wijziging (V) GMP B4.1 wegtransport en GMP B4.2 bevrachting binnenvaart

Bestemd voor: Diervoeder- en transportbedrijven

Per vandaag zijn wijzigingen doorgevoerd in GMP B4.1 Wegtransport diervoeders en GMP B4.2 Bevrachting binnenvaarttransport. De gewijzigde voorwaarden kunnen deelnemers vanaf vandaag toepassen.

Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft in de junivergadering ingestemd met enkele door het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector vastgestelde wijzigingen in GMP+-documenten. Dit betreft wijzigingen op het gebied van wegtransport en kustvaarttransport. Het College heeft - gezien het belang voor het betrokken bedrijfsleven - uitdrukkelijk verzocht de wijzigingen zo spoedig mogelijk door te voeren, en dus niet te wachten op de jaarlijkse wijziging.

De gewijzigde voorwaarden zijn verwerkt in de betreffende standaarden, die vandaag -samen met deze nieuwsbrief- op de PDV-website worden gepubliceerd. De meeste wijzigingen hebben betrekking op het schrappen van enkele middelvoorschriften waardoor ondernemers meer ruimte krijgen voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid bij het invullen van doelvoorschriften.

Wijzigingen in GMP B4.1 Wegtransport diervoeders


* Het vervoer van verzegelde containers door niet GMP+ - gecertificeerde transporteurs wordt mogelijk;
* Het vervoer van plantaardige levensmiddelen door niet GMP+-gecertificeerde transporteurs wordt onder bepaalde voorwaarden toegestaan;
* De verplichting tot altijd afdekken van laadruimte vervalt. Het al dan niet afdekken van laadruimte dient de ondernemer met een eigen HACCP analyse te onderbouwen.

Wijzigingen in GMP B4.2 Bevrachting binnenvaart


* Het vervoer van verzegelde containers door niet GMP+ - gecertificeerde binnenvaartschepen wordt mogelijk;
* De reikwijdte van GMP B4.2 bevrachting binnenvaarttransport is uitgebreid met bevrachting van Europese kustvaart. Dit betekent dat bevrachters van Europese kustvaart GMP+ gecertificeerd moeten worden indien zij kustvaartschepen bevrachten voor GMP+ gecertificeerde ondernemingen. De kustvaartschepen zelf hoeven niet gecertificeerd te zijn voor de hygiënecode binnenvaart.

De bovenstaande wijzigingen zijn direct van toepassing en per 1 juli 2008 bindend.