Time : 09:20:10
Date : 29 June 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

De HGR publiceert een advies omtrent het (tijdelijke) uitsluiten van bloedgevers na verblijf in het buitenland

Op 1 februari 2007 heeft de HGR een adviesaanvraag ontvangen van de Administrateur generaal a.i. van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten betreffende het (tijdelijke) uitsluiten van elke bloeddonatie van kandidaat-donors na verblijf buiten Europa.

De HGR stelt vast dat het uitsluiten gedurende 28 dagen van kandidaat-donors na verblijf in bepaalde landen (opgenomen in een lijst ** die permanent geüpdatet zal moeten worden in functie van de epidemiologische situatie van deze landen) een werkelijke versterking betekent voor de goede transfusiepraktijken, o.m. voor wat betreft de kwalificatiecriteria van donors en de opsporing van overdraagbare ziektes. Deze eenvoudige voorzorgsmaatregel zou een positief effect kunnen hebben op de preventie van de overdracht, via bloedtransfusie, van virale aandoeningen die tijdens een verblijf in deze gebieden worden opgelopen.

Het is dus inderdaad belangrijk de mogelijke bedreiging van de overdracht van virusziektes via kandidaat-bloedgevers zoveel mogelijk te beperken. Daarom is de HGR van oordeel dat de
bloedtransfusie-instellingen en -centra deze voorzorgsmaatregel als kwalificatiecriteria voor de bloeddonatie moeten toepassen. Indien nodig zal deze algemene regel worden aangevuld met specifieke regels voor bepaalde landen of regio's (bv. i.v.m. malaria).


* Het advies van de HGR kan in zijn geheel worden geraadpleegd op het adres:
http://www.health.fgov.be/HGR_CSS in de rubriek "Adviezen en Aanbevelingen", met referentienummer HGR nr. 8307.


** Momenteel geldt dit uitsluitingscriterium niet voor de 27 EU-landen en voor Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, IJsland Israël, Jordanië, Kroatië, Libanon, Libië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Noorwegen, Palestina, Servië, Syrië, Tunesië, Turkije en Zwitserland.

Meer info:
André Pauwels
02/525.09.48

Michel TOUNGOUZ (ULB)
Voorzitter van de werkgroep

URL: http://www.health.fgov.be/CSS_HGR http://www.health.fgov.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL