SP Groningen


De SP wil sociale keuzes

29-06-2007 * Elk jaar voor de zomervakantie maken partijen in de Gemeenteraad hun wensen voor het komende politieke jaar duidelijk. In dit voorjaarsdebat gaf de SP aan dat het College op het gebied van sociaal beleid, gezondheid en welzijnsbeleid op koers ligt maar de bouw van het aantal sociale woningen flink omhoog moet. Bij de verdeling van de 25 miljoen zogenaamde stadsmeierrechten, die de stad ontving, wil de SP vooral sociale keuzes.

Er gebeurt heel wat in de wijken, betoogde SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf: "Een mooi voorbeeld is de creatieve aanpak in Corpus den Hoorn waar jong, oud en gehandicapt samen in de film Cupido in Corpus spelen. Bij de première waren honderden wijkbewoners aanwezig. Zij getuigenden daarmee van de trots voor hun wijk." Met de wijksoftware zit het volgens Schaaf dus wel goed, met de hardware gaat het echter minder. "De harde feiten zijn dat er in 2006 slechts 51 sociale huurwoningen werden gebouwd, terwijl er 239 zijn gesloopt. Het college voert hier dus zijn programma niet uit. Dat is echter wél hoognodig willen we de wachttijd voor een woning terugdringen naar het niveau van 1999, zoals het collegeprogramma belooft." De motie die de SP indiende om de voortgang van de sociale woningbouw beter in de gaten te houden kreeg een meerderheid.

"Als het gaat om sociaal beleid ligt het College op koers"

De SP vind dat het College er voor moet zorgen dat mensen in een vroeg stadium betrokken worden bij de WMO

"In het algemeen ligt de gemeente als het gaat om het sociaal beleid, gezondheid en welzijnsbeleid op koers" aldus Schaaf. "Bij de WMO moet nog wel een en ander gebeuren" betoogde hij. "Vorig jaar vroeg mijn voorgangster van Gijlswijk in voorjaarsdebat om de burgers te betrekken bij het opstellen van het beleidsplan. Dat is dus wat anders dan dat ze mogen reageren." De SP vind dat het College er voor moet zorgen dat mensen in een vroeg stadium betrokken worden.

Bij het verdelen van de meevaller wil de SP een sociale keuze

Bij het verdelen van de meevaller van 25 miljoen - de stadsmeierrechten - wil de SP een duidelijke sociale keuze. Schaaf: "Er bereiken ons signalen uit de sociale sector dat men soms wel erg krap zit. Van Stichting Huis horen we dat er hoger opgeleid personeel nodig is, wat het werk dus duurder maakt. Over Stichting MJD kregen we het signaal dat om het werk goed uit te kunnen voeren men inteert op het eigen vermogen. Hier moet het College duidelijk rekening houden bij het verdelen van het geld."
* Actueel nieuwsoverzicht