Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Harry Potter neemt de macht over USB memory drives

Hackers buiten de Potter-mania uit met een worm die USB memory drives infecteert

Abingdon / Gorinchem, 29 juni 2007 - Nieuwsgierige fans van Harry Potter kunnen slachtoffer worden van de W32/Hairy-A worm bij het lezen van een Word document met de naam van het verfilmde Harry Potter boek "Harry Potter and the Deathly Hallows".

Sophos waarschuwt dat het geïnfecteerde bestand op de USB memory drives de computer kunnen besmetten en tegelijkertijd enkele personages uit het spel tot leven laten komen door deze als gebruiker aan de PC toe te voegen. Ook zal de worm proberen om andere USB memory devices te besmetten.

"De Hackers gebruiken hiervoor geen tovenarij maar de auto-run functie van Windows" aldus Marnix van Meer, Director van Sophos Benelux, "Bij het openen van het Word document verschijnt de weinig originele tekst "Harry Potter is dead." Toch zijn de schrijvers ervan creatief door Hermien en Ron als extra gebruikers op de PC aan te maken."

Als ingelogd wordt via de nieuwe gebruiker accounts van Harry, Hermien of Ron, verschtijn wederom een tekst en bij het opstarten van Explorer wordt doorverwezen naar boek op Amazon.com met een parodie op de Harry Potter boeken van J.K. Rowling.

"De enige echte nieuwswaarde is dat we met de opkomst van deze nieuwe USB besmettingen de afkorting van USB zouden moeten veranderen van Universal Serial Bus naar Unknown Security Breach" aldus Marnix van Meer, "De auto-run functie is dus meer een auto-infect functie en gebruikers doen er verstandig aan de auto-run functie uit te schakelen."

Meer informatie is te vinden op de SophosLabs blog

Helaas verandert deze worm het Harry Potter sprookje in een nachtmerrie. Hoewel de financiële schade door dit virus beperkt blijft laat het de gebruiker zeker niet achter met een happy end. Of de hacker een vergelijkbaar einde tegemoet gaat zal afhangen van de magische kunsten van het opsporingsteam van de politie.

Harry Potter treedt niet voor het eerst op voor van de cyber criminelen, eerder is al gebruik gemaakt van de hype rond "Harry Potter and the Half-Blood Prince" en "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban".

Sophos detecteert de W32/Hairy-A worm sinds 19:42 GMT, 27 Juni 2007.

Door de auto-run functionaliteit van externe devices zoals o.a. USB drives, CD ROM en DVD's uit te schakelen is veel leed te voorkomen en bijt de worm in het zand door vast te lopen op een dood spoor. In aanvulling daarop raadt Sophos aan producten te gebruiken voor de detectie van viruses, spyware, spam, hackers en ongewenste applicaties.

Grafieken zijn te vinden op: http://www.sophos.com/pressoffice/news/articles/2007/06/hairy.html Over Sophos Benelux
Sophos Benelux, gevestigd in Gorinchem, is een Sophos-distributeur die zich richt op het leveren van Sophos-producten en -diensten aan partners, resellers en klanten in de Benelux. Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetdreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Over Sophos
Sophos is een van de marktleiders op het gebied van geïntegreerde oplossingen die internetbedreigingen tegen gaan. Het bedrijf ontwikkelt software tegen virussen, spyware, spam en policy-misbruik, voor bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheidssector. Het hoofdkantoor van Sophos bevindt zich in Groot-Brittanië. Inmiddels zijn er meer dan 35 miljoen Sophos-gebruikers in ruim 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is Sophos in staat snel te reageren op nieuwe dreigingen, ongeacht de complexiteit ervan. Hierdoor wordt een optimale klanttevredenheid nagestreefd.

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder
Tel: +32 2 267 41 60
Ederidder(at)creative-strategies.eu.com

Elke De Ridder

Account Executive
Creative Strategies
Koningin Astridlaan 49 bus 1
B - 1780 Wemmel

T: +32 2 267 41 60
F: +32 2 267 12 89

www.creative-strategies.be

www.creative-strategies.eu.com