LTO Noord




29 juni 2007

Rapport KRWuitgereikt aan staatssecretaris Huizinga

LTO Nederland wil compensatie voor watermanagement

LTO Nederland en de Unie van Waterschappen (UvW) hebben een inventarisatie gereed van maatregelen die kunnen bijdragen aan een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Maandag 25 juni jl. kreeg staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer & Waterstaat de rapportage, vergezeld van een database met maatregelen per sector, aangeboden door Henk Veldhuizen, voorzitter LTO-werkgroep Water en Siebe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Het project houdt verband met de Europese Kaderrichtlijn Water. De invoering ervan in Nederland bevindt zich in de eerste fase en voor het hele land wordt vanuit de regio's een voorlopig overzicht van maatregelen en kosten opgesteld. Henk Veldhuizen gaf aan dat het erg belangrijk is dat bij de maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, kennis en ervaring wordt benut die boeren en tuinders al hebben opgedaan. Daarom is al die kennis nu geïnventariseerd. Het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ondersteunen het project. De resultaten worden gebruikt bij het vaststellen van beleid rond de Kaderrichtlijn Water. Veldhuizen benadrukte dat het gaat om een momentopname. ,,Het denken staat niet stil. Er loopt ook veel praktijkonderzoek binnen de water- en de agrarische sector. Het is de taak van de opdrachtgevers om er voor te zorgen dat de nieuwe kennis ook breed verspreid wordt."

Een belangrijke aanbeveling die in het rapport staat is dat het draagvlak kan worden bevorderd door bij de implementatie van de KRW te werken met doel voorschriften i.p.v. met middel voorschriften. De onderzoekers vinden het verstandig om bij de implementatie van de maatregelen in gebiedprocessen een z.g. âwatermakelaarâ aan te stellen. Die kan een waterplan opstellen waarmee de âkosteneffectiviteitâ van bedrijfsmaatregelen bevorderd wordt. Kennismanagement zal geen momentopname maar een doorlopend proces moeten zijn. De verspreiding van kennis, het stimuleren van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en het verkrijgen van draagvlak moeten vanuit het Rijk gestimuleerd worden. Hiervoor is een goede regeling noodzakelijk.

Meer informatie is te vinden op www.ltonoord.nl

Vrijdag 29 juni 2007