Gemeente Tilburg

29 juni '07

Tilburg pakt illegaal gebruik gemeentegrond aan Inventarisatie om verloedering en rechtsongelijkheid tegen te gaan

Van een paar meter tot soms flinke percelen grond worden in circa 1500 gevallen door burgers illegaal gebruikt. Meestal om de tuin een stukje te vergroten. Deze zomer start de gemeente daarom met een inventarisatie. Het college heeft hiertoe deze week besloten omdat zij vreest voor verloedering maar ook omdat opgetreden moet worden tegen de rechtsongelijkheid.

Als het mogelijk is wil de gemeente de situatie legaliseren door verkoop of verhuur van de grond. Wanneer dat niet kan moet de oude situatie teruggebracht worden. De reden voor een afwijzing kan zijn dat er bijvoorbeeld kabels en leidingen onder de grond liggen ofwel bij structureel- of beeldbepalend groen. Bewoners die nu al een gebruikersovereenkomst hebben voor een stukje grond zullen deze behouden.

De gemeente start in juli in de wijk de Blaak met een inventarisatie. Dit zal ongeveer één maand duren. Bewoners worden hierover vooraf geïnformeerd. Iedereen die illegaal grond in gebruik heeft kan een aanschrijving verwachten daarin de mogelijkheid van kopen, huren of opruimen. Aansluitend is het de bedoeling om de rest van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout te inventariseren. Na 2 jaar zal het project: "Aanpak onrechtmatig grondgebruik" afgerond zijn.

Informatie voor de pers
Brugt Groenevelt, woordvoering gemeente Tilburg: 013 - 542 8333


---- --