Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

CdR/07/CP 095.nl
Brussel, 29 juni 2007

Nieuwe EU-regelgeving maakt een einde aan buitensporige roamingtarieven

Komende zomer zal door ingrijpen van de EU het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland veel goedkoper worden. De nieuwe roamingverordening wordt op 30 juni in alle 27 lidstaten bindend recht. Hiermee eindigt in een recordtijd het op 12 juli 2006 door de Commissie gestarte wetgevingsproces en worden de buitensporige roamingtarieven die consumenten en zakenreizigers tot nu toe in andere EU-landen hebben moeten betalen, aan banden gelegd. De nationale regelgevende instanties zullen samen met de Commissie de toepassing van de nieuwe roamingregels op de voet volgen om misbruik tegen te gaan.

"Europeanen kunnen eindelijk opgelucht ademhalen nu de roamingverordening in alle lidstaten bindend wordt. We hopen dat de tijden van buitensporige roamingtarieven voorgoed voorbij zijn. Ik zie met tevredenheid dat sommige exploitanten het nieuwe Eurotarief al met ingang van 1 juli aanbieden," aldus EU-Commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding. "De Commissie zal de roamingprijzen hoe dan ook in de gaten blijven houden, vooral voor sms en dataroaming, om ervoor te zorgen dat consumenten niet op andere manieren benadeeld worden en dat regelgeving na drie jaar overbodig wordt. Ik hoop dat aanbieders nu gaan zien dat de EU echt kan ingrijpen. Mijn boodschap aan hen is dan ook: verlaag uw roamingtarieven voor sms en dataroaming nu drastisch, anders zien we ons gedwongen om ook spoedig op dat gebied in te grijpen."

Ook CvdR-voorzitter Michel Delebarre is erover in zijn nopjes dat er een einde komt aan de buitensporige roamingtarieven. "Dat de nieuwe roamingverordening nog voor de zomervakantie in werking treedt, is heel goed nieuws. Mijn ervaring als burgemeester van het Franse Dunkerque heeft me geleerd dat slecht nieuws over Europa schering en inslag is. En dit is nu echt eens een heel concreet resultaat waar alle consumenten overal in Europa van gaan profiteren, daar kan geen grens tegenop! Ik hoop dat vooral de lokale en regionale media er aandacht aan zullen schenken. Europa is niet alleen maar geharrewar tussen lidstaten, dat blijkt wel uit deze verordening. Je hebt wat aan Europa!"

Vorig jaar op 12 juli diende de Commissie een voorstel in voor een EU-verordening betreffende roaming op publieke mobiele netwerken binnen de Gemeenschap. De bedoeling daarvan was de tarieven met percentages tot 70% te verlagen (zie IP/06/978). Na een van de snelst gesloten politieke akkoorden ooit tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie werd de EU-roamingverordening 11 maanden later, op 7 juni, al goedgekeurd (zie IP/07/696 en MEMO/07/233).

Dankzij de EU-roamingverordening kunnen consumenten vanaf komende zomer profiteren van een Eurotarief waarin gesprekken vanuit en naar het buitenland aan een maximum zijn gebonden (resp. (0,49 euro exclusief BTW) en (0,24 euro exclusief BTW)). Aanbieders moeten onder deze grens concurreren. De maximumprijzen zullen in 2008 en 2009 verder naar beneden worden gebracht.

Daarmee ontstaat het volgende beeld:


· Aanbieders van mobiele telefoondiensten moeten uiterlijk 30 juli 2007 het Eurotarief aan al hun consumenten gaan aanbieden;


· Consumenten zonder roamingpakket die onmiddellijk reageren zullen op zijn laatst vanaf 30 augustus van het Eurotarief gaan profiteren;


· Het Eurotarief zal vanaf 30 september 2007 automatisch van toepassing zijn op consumenten die niet reageren en die geen roamingpakket hebben;


· Abonnees die al een roamingpakket hebben, kunnen ook voor een Eurotarief kiezen en moeten hun aanbieder hiervan op de hoogte stellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen meet:

Dennis ABBOTT
Tel. +32(0)2 282 20 99

Estelle POIDEVIN
Tel. +32(0)2 282 22 70