Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 juni 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de organisatie van de kabinetten regelt. De wijzigingen betreffen een aantal aanpassingen aan benamingen ingevolge Beter Bestuurlijk Beleid en het toepasselijk verklaren van de maaltijdchequesregeling voor het personeel van de Vlaamse ministeries op het kabinetspersoneel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de organisatie van de vaststelling van en de controle op de samenstelling van rauwe koemelk. Met 'samenstelling van rauwe koemelk' wordt bedoeld de gehaltes aan vet en eiwit in de melk'. Deze elementen worden door de zuivelindustrie gebruikt voor de berekening van de melkprijs aan de producent. Daarnaast speelt het vetgehalte van de geproduceerde melk een belangrijke rol in de berekening van het geleverde quotum van de producent. Het besluit groepeert de gewesteljke elementen uit drie koninklijke besluiten in één leesbaar geheel. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Na advies van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, van FWO-Vlaanderen en van IWT-Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een besluit over de subsidiëring van onderzoeks- en innovatie-infrastructuur in Vlaanderen. Het gaat om een uitvoering van de decretale bepalingen over het instellen van een financieringsmechanisme voor middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur, het zogenaamde 'Herculesmechanisme'. Het besluit regelt onder meer de selectie en de financiering van subsidieaanvragen en treft voorzieningen voor de oprichting van de Herculesstichting. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Vlaamse Regering keurt ook een addendum 6 goed bij de beheersovereenkomst met het FWO-Vlaanderen Marc Luwel wordt voor zes jaar operationeel directeur van het EVA Herculesstichting. De leden van de raad van bestuur van de Herculesstichting worden ook benoemd. Bart De Moor wordt benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur, Alfons Borginon tot regeringscommissaris bij de Herculesstichting.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister tot ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst 2007-2011 met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde - Centre for Research and Conservation in Antwerpen. Het betreft een samenwerkingsovereenkomst voor wetenschappelijk onderzoek.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Doelstelling 3 Grensoverschrijdende Territoriale Samenwerkingsprogramma 'Grensregio Vlaanderen-Nederland' voor de periode 2007-2013 (met uitvoeringsperiode tot eind 2015) inclusief het eindrapport ex-ante evaluatie en milieurapport. Centraal in de strategie staat de duurzaamheidsdriehoek: het zoeken naar evenwicht tussen economie, mens en milieu. Het programma wordt bij de Europese Commissie ingediend. In dit kader wordt 1,4 miljoen euro vastgelegd voor de cofinanciering van de technische bijstand.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt het programma Doelsteling 3 Interregionale Samenwerking Interreg IVC voor de periode 2007-2013 goed. De algemene doelstelling van het programma is om via interregionale samenwerking de doeltreffendheid van het regionaal beleid op het vlak van innovatie, kenniseconomie, milieu en risicopreventie te verbeteren.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent 942.000 euro 'ad hoc' opleidingssteun toe aan de nv HJ HEINZ Belgium in Turnhout.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering benoemt de leden en hun plaatsvervangers van de sectoriële commissie Toerisme bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomst tussen de Belgisch Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en Qatar.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Het besluit creëert het juridische kader voor de organisatie van de oriënterende stages voor werkzoekenden, die niet gekoppeld zijn aan een beroepsopleiding in een opleidingscentrum. De stage omvat alle activiteiten van een werkzoekende die op de werkvloer bij een werknemer gebeuren, met als doel de intrede van de werkzoekende op de arbeidsmarkt te ondersteunen of te versnellen, en waarbij de VDAB betrokken partij is.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat uitvoering geeft aan het koninklijk besluit nummer 474 tot opzetting van een stelsel van door de Staat gesubsidieerde contractuelen bij sommige plaatselijke besturen. Met de aanpassing wordt de mogelijkheid gecreëerd dat ook een autonoom gemeentebedrijf een beroep zou kunnen doen op contingent-GESCO's. Deze entiteiten worden in het recente Gemeentedecreet nieuw omschreven voor 'taken van algemeen belang' en niet meer uitsluitend voor activiteiten van commerciële en industriële aard, waardoor ze een beroep kunnen doen op GESCO's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Lieven Desmet vervangt Karel Uyttersprot als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Anita Ruttens en Nadine Van Haecke worden benoemd tot commissaris van de Vlaamse Regering bij de hogescholen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken Sectorcomités en het overkoepelend onderhandelingscomité van het vrij gesubsidieerd onderwijs wijzigt de Vlaamse Regering principieel drie besluiten over de toekenning van een niet-verworven salarisschaal respectievelijk voor de houders van het getuigschrift grondige kennis verplichte tweede taal Frans, aan sommige personeelsleden van het onderwijs en aan personeelsleden die houder zijn van een getuigschrift of diploma buitengewoon onderwijs. Het gaat om de uitvoering van een aantal engagementen uit de CAO VII betreffende de actualisering van de berekening van de salarisschalen. Over de wijzigingsbesluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Om een reeks maatregelen uit CAO VIII en CAO II - Hoger Onderwijs te financieren die in 2007 in werking treden, beslist de Vlaamse Regering tot verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In de vigerende decretale regelgeving over het mentorschap en de nascholing in Vlaanderen zijn vrij gedetailleerde bepalingen opgenomen over het mentorschap. Aan instellingen voor basisonderwijs, secundair onderwijs, secundair volwassenenonderwijs of deeltijds kunstonderwijs worden extra personeelsmiddelen toegekend, bestemd voor de ondersteuning van stagiairs en leraren in opleiding en voor de aanvangsbegeleiding van beginnende leraars. De betrokken bepalingen treden in werking op 1 september 2007 en volgen op een tijdelijk project dat op het einde van het huidige schooljaar afloopt. Zowel de voorziene budgetten als de voorwaarden voor toekenning en de aanwendingsmogelijkheden zijn decretaal geregeld. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed over de toekenning van middelen voor mentorschap in het onderwijs voor het schooljaar 2007-2008. Er wordt 5,2 miljoen euro voorzien. Het besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In het kader van de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur in de regio Veldgebied Brugge - Meetjesland in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen neemt de Vlaamse Regering kennis van het eindvoorstel van gewenste ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos van juni 2006. Ze neemt ook kennis van de adviezen van gemeenten, provincies en belangengroepen over het eindvoorstel van gewenste ruimtelijke strucuur en uitvoeringsprogramma en de verwerking ervan. Ze hecht tot slot haar goedkeuring aan het operationeel uitvoeringsprogramma voor wat betreft de acties categorie I en II en neemt kennis van de acties in de overige categorieën.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gemengd regionaal bedrijventerrein Portaal Lammerdries in Olen'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van de Overeenkomst met Nieuw-Zeeland over de samenwerking op het vlak van de gezamenlijke geschiedenis van de wereldoorlogen van de twintigste eeuw.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Op 23 juni besliste de Vlaamse Regering om aan de vzw Quatuor Danel en de vzw Currende geen meerjarige subsidie toe te kennen in het kader van het Kunstendecreet voor de periode 2007-2009. Beide organisaties dienden bij de Raad van State een verzoek tot nietigverklaring van deze beslissing in. De Raad volgt hen daar in. Na samenspraak met de advocaat van de Vlaamse Gemeenschap en de administratie besliste de bevoegde minister om voor beide organisaties de aanvraagprocedure voor meerjarige subsidiëring over te doen. Ook deze tweede aanvraag wordt nu negatief beoordeeld. De Vlaamse Regering hecht dan ook haar goedkeuring aan het voorstel om de vzw Quatuor Danel en de vzw Currende niet te subsidiëren voor de periode 2007-2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering draagt de leden voor voor de Algemene vergadering van de vzw Vlaams Informatiepunt Jeugd(VIP).

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt een nota goed over het Europese en Belgische kader waarin de problematiek van de omzetting van Europese regelgeving moet worden gezien. De Vlaamse Regering onderschrijft dat elke minister, voor wat haar of zijn bevoegdheden betreft, uitvoering zal geven aan een pro-actieve aanpak en een betere opvolging ter zake. Ze vraagt het College van Ambtenaren-Generaal om ook systematisch de stand van zaken van de inbreukdossiers op te volgen en indien nodig ook een duidelijk signaal te geven aan de betrokken dossierbehandelaars.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie, opgemaakt in New York op 31 oktober 2003. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de Europese Conferentie van de Administraties van Post en Telecommunicatie (CEPT) machtigt de Vlaamse Regering de bevoegde minister tot evaluatie van de slotakten van de CEPT T-DAB planningsvergadering in Constantza 2007, van de slotakten van de CEPT Multilaterale vergadering in Constantza 2007 en van het Protocol over de opheffing van het Multilaterale Coördinatieakkoord van Chester 1997 met betrekking tot de technische criteria, de coördinatieprincipes en procedures voor de introductie van digitale aardse televisieomroep (DVB-T). Hij wordt ook gemachtigd ze goed te keuren en te ondertekenen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt vier subsidiebesluiten voor de Vlaamse regionale televisieomroepen goed: 525.000 euro ten behoeve van gespecialiseerde medewerkers voor de ondertiteling van programma's voor doven en slechthorenden; 810.000 euro voor de uitvoering van de decretale opdrachten, in het bijzonder voor de verzorging van programma's die de betrokkenheid van de burgers bij hun regionale leefwereld moet vergroten; 300.000 euro voor algemene opleidings- en vormingsprojecten voor jonge journalisten om de kwaliteit, de diversiteit en de pluriformiteit van het aanbod te bevorderen en 550.000 euro voor het ontwikkelen van initiatieven en projecten die de regionale omroepen de mogelijkheid bieden om zich aan te sluiten op een aantal nieuwe digitale en interactieve ontwikkelingen en platformen in het kader van de convergerende media.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt het 'Toeristisch Actieplan voor de Vlaamse Kunststeden', kortweg het Kunststedenactieplan, goed. Dit plan heeft tot doel om gericht nieuwe impulsen te geven voor een kwantitatieve maar duidelijk ook een kwalitatieve versterking van het toerisme in onze Vlaamse kunststeden Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen. De regering gaat akkoord met de samenstelling van de stuurgroep die instaat voor de inhoudelijke sturing en begeleiding.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol van aansluiting van de Vlaamse Regulator voor de Media bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel met ingang van 1 januari 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse overheid maakt van administratieve lastenvermindering een prioriteit doorheen het gevoerde beleid. In dit kader beslist de Vlaamse Regering tot het meten van de administratieve lasten in Vlaanderen, veroorzaakt door Vlaamse wetgeving. Alle nulmetingen in Vlaanderen zullen uitgevoerd worden door gebruik te maken van het Standaard Kosten Model. Tegen begin oktober moeten de criteria worden opgesteld om de reductiedoelstellingen te formuleren.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed met de voorwaarden voor sociale leningen met gewestwaarborg voor het bouwen, kopen, verbouwen of behouden van woningen. De nieuwe regeling voorkomt een verhoging van de kostprijs van het sociaal woonkrediet en bedreigt de levensvatbaarheid van de erkende kredietmaatschappijen (EKM's) niet. Het voorstel beoogt dan ook de concurrentiepostie van de EKM's te versterken.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In het kader van de herstructurering van de Vlaamse administratie werd het toezicht op de woonactoren binnen het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) toevertrouwd aan het Agentschap Inspectie RWO. De spilfiguren hier zijn de toezichthouders voor sociale huisvesting, opererend vanuit dat agentschap. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed met de (juridische) concretisering van het profiel en het statuut van de toezichthouder voor sociale huisvesting. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het betrokken sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent bijna 207.500 euro subsidie toe aan het Vlaams Overlegplatform Meerwaardeneconomie voor de loon- en werkingskosten bij de uitvoering van zijn opdracht in het werkingsjaar 2007. Tegelijkertijd wordt het Vlaams Overleg Sociale Economie - Actieplan 2007 goedgekeurd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt twee besluiten goed in verband met beschutte werkplaatsen die een dubbel doel beogen. Enerzijds gaat het om de continuering van de bestaande managementondersteuning voor de beschutte werkplaatsen door de inpassing in het geheel van de ondersteuningsstructuren van de sociale economie. Anderzijds is er de uitbreiding van de verplichte ondersteuning van verlieslatende beschutte werkplaatsen naar alle andere werkvormen binnen de sociale economie door de introductie van een nieuwe managementondersteuning.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing wijzigt de Vlaamse Regering principieel het erkennings- en subsidiebesluit van initiatieven voor buitenschoolse opvang. De evoluties en het denken rond competenties worden daarbij meegenomen. Deze leiden tot wijzigingen in de omschrijving van opleidingsvereisten voor sommige personeelsleden van kinderopvanginitiatieven.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De opvangsector is in volle beweging om voldoende sterk antwoord te geven op de maatschappelijke behoeften aan kinderopvang. Daarom werd eeen conceptueel kader voor de vernieuwing van de Vlaamse kinderopvang uitgetekend. Dit zal op zijn meest kritische punten worden onderzocht via proefprojecten 'Centrum voor Kinderopvang'. Zestien proefprojecten krijgen financiële ondersteuning. De expertise zal daarna vertaald worden naar een algemeen concept voor de gehele kinderopvang en een toekomstige regelgeving ter zake.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent bijna 158.500 euro subsidie toe aan het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie in Brussel voor de optimalisering van het registratiesysteem van de geboortegegevens.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. De berekening van de gebruikersbijdrage voor gezinszorg wordt geregeld via het ministerieel besluit van 26 juli 2001. Voor de beroepsinkomsten van zelfstandigen stelt dat besluit dat het netto-inkomen, berekend aan de hand van de gegevens op het aanslagbiljet, moet worden vermeerderd met 25% en vervolgens moet worden gedeeld door 12 om het inkomen op maandbasis te bekomen. Deze vaststelling is echter zeer subjectief en geldt zeker niet voor alle zelfstandigen. Deze berekeningswijze zal worden afgeschaft en dat heeft financiële gevolgen voor zowel de betrokken zelfstandigen als voor de diensten voor gezinszorg. De bijdrage van de zelfstandigen zal verminderen, waardoor de diensten minder inkomsten hebben. Dit financiële verlies wordt nu gecompenseerd door een verhoging van het subsidiebedrag per gepresteerd uur en per uur bijscholing.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit over de minimum veiligheidseisen voor tunnels in het trans-Europese wegennet. Het KB zet internationale regelgeving om in nationaal recht. Het stelt onder meer dat tunnels in Vlaanderen die langer zijn dan 500 meter aan een aantal infrastructurele voorwaarden moeten voldoen alsook aan enkele verplichtingen op het vlak van signalisatie, brandveiligheid en beheer. Concreet gaat het over de Kennedytunnel, de Craeybeckxtunnel, de Vier-Armentunnel en de nog te bouwen Oosterweelverbinding. Het positief advies van de Vlaamse Regering is wel gekoppeld aan een aantal voorwaarden.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beoogt de invoering van een certificeringsverplichting voor elke persoon die welbepaalde werkzaamheden aan brandbeveiligingsinstallaties of handelingen met blusmiddel uitvoert, dat een risico inhoudt op emissies van ozonafbrekende stoffen en/of gefluoreerde broeikasgassen. Een certificaat kan worden ontvangen na het slagen in een specifiek theoretisch vakexamen. Daarover keurt de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed. Hiermee komt zij tegemoet aan de Europese verplichtingen over certificering en minimumopleiding.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1182825138863