Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|29 juni 2007  |
|Nummer        |
|153           |
Ondertekening bestuursovereenkomst Eenduidige handhaving: minder regels

Handhaving kan effectiever en efficiënter en de toezichtsdruk kan worden verlaagd door betere afstemming en integraal optreden. Gestreefd wordt naar een vermindering van de regeldruk. Daarom onderschrijven alle 68 Brabantse gemeenten, 4 waterschappen, provincie, de Ministeries van VROM, LNV, V&W, 3 politieregio's en het Openbaar Ministerie op vrijdag 29 juni tijdens het symposium 'Integrale handhaving' een nieuwe bestuursovereenkomst.

Waar in 2005 vijf Brabantse gemeenten niet aan de overeenkomst deelnamen, doen nu alle gemeenten mee. Zij maken afspraken over de handhaving van zowel de milieu-, natuur-, water-, als ruimtelijke ordeningswetgeving.

Alle handhavingsinstanties willen de regeldruk verminderen, ondanks het feit dat deze vraagstukken in toenemende mate complexer worden. Handhaving zal vaker in gezamenlijk verband worden aangepakt waardoor bedrijven niet onnodig vaak bezocht hoeven te worden. Ieder bevoegd gezag moet zijn eigen rol optimaal vervullen. Bijvoorbeeld bij bouw- en sloopafval, asbest, bodemsaneringen of het toezicht bij infrastructurele projecten (aanleg A4, ombouw A2). Daarnaast bevordert dit integraal werken de rechtsgelijkheid. Samenwerking is niet vrijblijvend meer: het beoogde resultaat wordt vastgelegd, een bestuurder wordt verantwoordelijk voor een project of thema en er zal voldoende mandaat worden verleend voor projectleiders.

Verantwoordelijk gedeputeerde C. Steffens: "Minder toezicht zal een verademing zijn voor o.a. het bedrijfsleven. Dit past in ons beleid om regels af te schaffen en efficiënter te werken. Ik ben blij met dit resultaat".

Ook plaatsvervangend directeur Strategie en Bestuur van het Ministerie van VROM, de heer A. Dijkzeul, deelt dit. "Het ministerie heeft grote waardering voor de Brabanste inspanningen op dit vlak. Het past ook in de trend om voldoende bestuurlijke slagkracht te creëren dat nodig is omdat o.a. milieuwetgeving steeds complexer wordt. Samenwerking is noodzakelijk; niemand kan dit alleen".



Provincie Noord-Brabant