Gemeente Delft

Gemeentebestuur eist rectificatie van Telegraaf

Het Delftse gemeentebestuur eist dat het dagblad De Telegraaf een bericht van 14 juni rectificeert. Onder de kop 'Tokkiegezin krijgt paleisje' schreef de krant op de site over een nieuwe woning voor een groot gezin in Delft. De papieren krant schilderde het gezin af als een "probleemgezin". Het gemeentebestuur noemt met name het bericht op de website 'onjuist van toonzetting en ronduit kwetsend en discriminerend voor het betreffende gezin en ongepast richting de gemeente Delft."

De krant sprak in de berichtgeving over 'een geheel verbouwde woning'. Daarvan zegt de gemeente: "Om de woning bruikbaar te maken krijgt de woning een dakkapel. De kosten hiervan komen voor rekening van de woningcorporatie en worden terugverdiend door een huurverhoging, die door het gezin geaccepteerd is. Omdat de woningcorporatie meewerkt aan het gemeentelijk beleid (ter huisvesting van grote gezinnen) en in dit geval te maken kreeg met tijdelijke leegstand (van de woning), heeft de corporatie de gemeente verzocht om een bijdrage van ¤ 5691,67."

Het college bestrijdt dat het betreffende gezin in een paleisje komt te wonen: "De gemeente zorgt er voor dat grote gezinnen die te klein behuisd zijn een meer passende woning krijgen. Meer is er niet aan de hand..... Het gaat gewoon om de effectuering van volkshuisvestingsbeleid”.

Het gemeentebestuur meent dat de Telegraaf met de berichtgeving "een verkeerde en onfrisse toon" zet: "Gelet op de reacties, die ook gepubliceerd zijn op uw website, heeft uw suggestieve toonzetting zijn negatieve uitwerking niet gemist".

Op 29 juni heeft de gemeenteraad ingestemd met de gemeentelijke bijdrage in de kosten.