Gemeente Sittard-Geleen


083_ 2007

GEZAMENLIJK PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen - Fontys Hogeschool Pedagogiek

Gemeente Sittard-Geleen wordt 'gepimpt'

Sittard-Geleen, 29 juni 2007 - Op vrijdag 29 juni heeft wethouder Berry van Rijswijk (Jong zijn in Sittard-Geleen) de juryuitkomst bekend gemaakt van een unieke 'wedstrijd'. Zeventien groepen bestaande uit tweedejaars studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een lesopdracht rond het thema Jeugdparticipatie. De wethouder gaf de studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek op 9 februari 2007 tips en aanwijzingen om hun lesopdracht zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. "Ik daag jullie uit om mij te ondersteunen in het participatiebeleid voor de jeugd. Help mij om uitdagende instrumenten te ontwikkelen, zorg voor bereidheid tot participeren, begeleid de jeugd, experimenteer, spreek de taal van de jeugd en denk in herkenbare onderwerpen, concrete doelen en zichtbare resultaten", aldus wethouder Berry van Rijswijk.

De studenten kregen, naast hun beoordeling van Fontys Hogeschool Pedagogiek, een oordeel van een jury. Volgens de jury waren de volgende drie groepen de beste.


1. Pimp your City

Uit onderzoek bleek dat jongeren tussen 13 en 16 jaar hun eigen wijk graag aantrekkelijker willen maken. Dat was voor de groep van Wendy Hendriks, Sandra Gommans, Linda Stals, Evelien Alberts, Nayomi Vigelandzoon en Samantha Laakman de basis voor hun project. Met dit project willen zij de wijk Limbrichterveld aantrekkelijker maken door activiteiten te organiseren voor de jeugd. Te denken valt aan een discoavond, talentenjacht, thema-avonden, tafelvoetbaltoernooi, pokertoernooi, filmavond, sport- en spelprojecten, graffitispuiten en afvalruimen. Deze activiteiten worden voor en door de jeugd georganiseerd. Voordeel van dit project is dat het in de praktijk haalbaar is en ook uitgevoerd zou kunnen worden in andere wijken van de gemeente.


2. Jump'in

De groep van Angèle Lemmens, Ellen de Hoen, Kristel Meijs, Martine de Vries en Renee Schaakxs heeft met basisschoolkinderen uit groep 4 tot en met 7 gesproken over de inrichting van een plek voor buitenschoolse activiteiten. Het doel voor hen was om ervoor te zorgen dat kinderen niet meer alleen thuis of op straat zijn als hun ouders werken, maar hen een plek te geven die van hun is en waar ze graag naartoe gaan. De inrichting en opzet van het project is geheel in samenspraak met de kinderen tot stand gekomen. Dit project wordt zeker als haalbaar beoordeeld en zou kunnen worden ingepast in de bestaande buitenschoolse opvang.


3. Woonsdig int Zuiden

De groep van Wendy van Berkel, Eveline Gooren, Martine Stans, Esmee Geelen en Mandy Smeets. Dit vijftal wil een televisieprogramma opzetten via Start TV dat voor en door jongeren wordt gemaakt. Het doel van het Tv-programma is tweeledig: jongeren betrekken bij hun gemeente en de inwoners van de gemeente laten zien hoe jongeren leven en op die manier het imago van jongeren verbeteren. Juist dat tweeledige doel spreekt de jury erg aan. Daarnaast is het een idee dat in haar uitwerking zeer creatief is. De vraag die open blijft staan in het projectplan is echter of dit project in de praktijk ook haalbaar is.

De best beoordeelde groep Pimp your City krijgt een bedrag van ? 1.000,- aangeboden van de gemeente Sittard-Geleen om de opdracht, onder begeleiding van de gemeente, ook daadwerkelijk uit te voeren.

Andere projecten

De ingeleverde opdrachten verschilden sterk in vorm en uitvoering. De algemene deler was een participatietraject voor de jeugd, dus projecten die met en/of door jongeren worden opgezet. De ideeën die zijn ingediend varieerden van sport- en spelmiddagen en -activiteiten, themamiddagen, een poppenkastproject voor de basisschool, Multifood voor kinderen (multiculturele markt), een multicultureel lespakket voor de basisschool, een opleidingenbeurs, een sportproject voor jongeren en gehandicapte jongeren, begeleiding van brugklassers aan toekomstige brugklassers, thema-avonden voor jongeren van verschillende culturen, een muziekproject voor risicojongeren, een lespakket tegen cyberpesten, 'extreme buurthuis make-over' en internetsite voor de jeugd.


---