CD&V

Bijdrage voor zelfstandigen in gezinszorg correcter berekend

29/06/2007

Vanaf 1 september zal de bijdrage voor zelfstandigen die gebruik maken van de gezinszorg, op een gelijke manier berekend worden als voor werknemers. Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere heeft daartoe vandaag een ministerieel besluit ondertekend. Hierdoor vermindert de eigen bijdrage voor zelfstandigen die gebruik maken van dit hulp- en dienstverleningsaanbod.

Gezinszorg: hulp en dienstverlening voor 70.000 Vlamingen Gezinszorg is een hulp- en dienstverleningsaanbod. Naast persoonsverzorging, huishoudelijke hulp en schoonmaakhulp, krijgen personen die een beroep doen op gezinszorg ook een algemene psychosociale en pedagogische ondersteuning. Jonge gezinnen kunnen daarenboven een beroep doen op kraamzorg. Ook bijzondere doelgroepen, zoals personen met een handicap, mensen met een psychische aandoening, demente personen,... kunnen bij de dienst terecht. Via gezinszorg kunnen personen die niet meer op eigen kracht dagdagelijkse activiteiten kunnen verrichten (zoals zich wassen, eten, zich kleden, het huishouden doen,...) toch thuis blijven wonen. Meer dan 70.000 alleenstaanden en gezinnen deden in 2006 een beroep op de diensten gezinszorg.

Onbillijke berekening voor zelfstandigen afgeschaft De berekening van de gebruikersbijdrage voor de gezinszorg wordt berekend op basis van de samenstelling van het gezin en de maandelijkse inkomsten. Voor zelfstandigen werd dit beroepsinkomen al 25 jaar lang vermeerderd met 25%, omdat de diensten voor gezinszorg vermoedden dat het aanslagbiljet van de zelfstandige niet altijd overeenkwam met zijn reële financiële situatie. Deze vaststelling is echter heel subjectief en geldt zeker niet voor alle zelfstandigen.

Recent werd een voorstel van resolutie aangenomen in het Vlaams Parlement om de berekeningswijze van de gebruikersbijdrage gezinszorg voor zelfstandigen aan te passen. Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere heeft vandaag het ministerieel besluit daaromtrent goedgekeurd, zodat de discriminatie tussen werknemers en zelfstandigen wordt weggewerkt. Hierdoor zal de financiële bijdrage voor zelfstandigen verminderen vanaf 1 september.

De Vlaamse Regering heeft vandaag ook de diensten voor gezinszorg een verhoging van hun subsidies toegekend (per uur), ter compensatie van de verminderde eigen bijdrage van de zelfstandigen.


* door Steven Vanackere


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be