Ingezonden persbericht


Deltaweek 2007

PERSBERICHT VOOR DE SPORTREDACTIE

Keuze voor ORC deelnemers tijdens de Deltaweek 2007

Van 29 juni tot en met 8 juli 2007 wordt de 37e Deltaweek gehouden. De Deltaweek is een zeilwedstrijdevenement voor kajuitjachten op de Oosterschelde. Op vrijdag 6 juli varen de boten op de Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Ieder jaar doen er rond de 200 zeiljachten mee aan dit evenement. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland.

Gemeten kajuit jachten die aan de 37ste Deltaweek meedoen hebben de keuze uit twee mogelijkheden. Boten die gemeten zijn volgens het Engelse IRC systeem kunnen in de beide weekenden meevaren in de "A" vloot en boten die volgens het internationale ORC systeem zijn gemeten kunnen zelf kiezen of ze in de "A" of de "B" vloot willen meevaren.

Met die keuze wil de Deltaweek het ORC zeilers mogelijk maken om te kiezen tussen een "op en neer baan" of een baan om de boeien van het vaarwater. Een "op en neer baan" wordt over het algemeen gewaardeerd door wedstrijdzeilers met een top uitrusting, ruime ervaring en een ervaren bemanning. De meer fanatieke wedstrijdzeilers dus. Tot vorig jaar voeren op die baan de IMS boten maar na het opheffen van die klasse kunnen nu naast de IRC boten ook ORC gemeten jachten kiezen om op zo'n baan te gaan varen. Schippers van wedstrijdvarende toerjachten die ORC gemeten zijn geven over het algemeen de voorkeur aan een baan rond de boeien van het vaarwater. Zo'n baan is ook wat makkelijker te varen met een kleinere of wat minder getrainde bemanning. Maar er wordt in deze groep niet minder fanatiek om de ereplaatsen gestreden.
De Deltaweek hoopt met deze opzet voor beide groepen leuke wedstrijden te bieden.

De Noordzeeclub, de klasse organisatie voor kajuitjachten, heeft de Deltaweek uitgekozen als een van de wedstrijden die meetellen voor de Verbondsbezem, de prestigieuze prijs voor de ORC competitie.

Tijdens de Deltaweek varen er naast de IRC en ORC kajuitjachten de traditionele Hollandse Rond en Platbodemjachten en in het eerste weekend een aantal eenheidsklasse kajuitjachten en sportboten.

De X-99 en de X-79 eenheidsklassen varen in het 2e weekend het open nationale kampioenschap voor hun klasse.
De keuze om tijdens de Deltaweek het kampioenschap te organiseren, is gebaseerd op de goede organisatie en de mogelijkheden van het prachtige wedstrijdwater. De ontspannen sfeer tijdens de Deltaweek en de bereikbaarheid voor zowel Nederlanders als Belgen spelen daarbij ook een rol.

Programma voor de Deltaweek 2007
Het programma voor de 37ste Deltaweek is als volgt: Vrijdag 29 juni: Race van Bruinisse naar Zierikzee de aanbrengrace. Zaterdag 30 juni en
Zondag 1 juli worden er races georganiseerd vanuit Zierikzee voor alle klassen
Maandag 2 juli: Butengaets race van Zierikzee naar Sint Annaland Dinsdag 3 juli: Wedstrijd van Sint Annaland naar Wemeldinge Woensdag 4 juli: Onrustrace van Wemeldinge naar Colijnsplaat Donderdag 5 juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat Vrijdag 6 juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: middellange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat; voor rond en
platbodem jachten.
Zaterdag 7 juli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat;
Kampioenschapswedstrijden voor X-99 en X-79
Zondag 8 juli: R&P Finale IRC en ORC kajuitjachten; finale kampioenschappen.

Op zondag is in Colijnsplaat ook de feestelijke afsluiting en prijsuitreiking van de overall prijzen voor de Rond en Platbodems, de ORC en IRC klassen en de kampioenschappen X-99 en X-79

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor de X-99 klasse wordt tijdens de Deltaweek 2007 gezeild op 7, en 8, juli vanuit Colijnsplaat. Het Open Nederlandse Kampioenschap voor de X-79 klasse wordt eveneens gevaren op 7 en 8 juli vanuit Colijnsplaat.

Over de Deltaweek
De Deltaweek is een zeilwedstrijdevenement voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar rond de 200 zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IRC (Engels handicap systeem voor kajuitjachten),ORC-Club (wedstrijdvarende wedstrijd- en toerjachten) en Rond- & Platbodemjachten (de traditionele jachten met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door Sportboten waaronder Beneteau-25 jachten en J-22, J-24, Max Fun eenheidsklassen. In het 2e weekend varen de X-99 en de X-79 eenheidsklassen hun Nederlands kampioenschap
Tijdens de Deltaweek is er iedere dag een aparte start voor toerjachten.

In 2007 wordt de Deltaweek gehouden van 29 juni tot en met 8 juli. Nadere informatie .WWW.DELTAWEEK.NL.