Gemeente Sluis

Transit Service Center Nieuwvliet

PERSBERICHT - 27 juni 2007

Opening Tourist Transit Service Center Nieuwvliet PROJECTPARTNERS PRESENTEREN RESULTATEN SUSTACCESS TIJDENS GRENSOVERSCHRIJDENDE ROADSHOW

Op vrijdag 29 juni aanstaande wordt in Nieuwvliet het Tourist Transit Service Center (parkeeronthaalkamer) geopend. Dit gebeurt tijdens de grensoverschrijdende roadshow van het Interreg IIIB project SustAccess waar de projectpartners hun resultaten presenteren. U wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan de roadshow en/of aanwezig te zijn bij de officiële opening in Nieuwvliet.

SustAccess
Regionale overheden en lokale bedrijven uit West-Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland, België en de gemeente Sluis werken sinds juni 2004 samen in het project SustAccess (Sustainable Accessibility). Doel van dit project is het realiseren van duurzame integrale ontsluiting van steden en gebieden op een innovatieve wijze. Door kennisdeling en het uitwisselen van eigen specifieke ervaringen kunnen de projectpartners problemen effectiever en efficiënter aanpakken. De gemeente Sluis levert een bijdrage met haar innovatieve pilot op het gebied van parkeeronthaalkamers. Het project wordt in september 2007 afgerond.

SustAccess maakt deel uit van het programma Interegg-IIIb North Sea Region dat mede wordt gefinancierd door de Europese Unie. Tourist Transit Service Center Nieuwvliet
De gemeente Sluis werkt op basis van de kaderstellende notas Integraal Kustzonebeheer en Mobiliteit als attractie (zie toelichting onder Integraal beleid) aan de duurzame ontsluiting van de kust. De slagen naar de kust worden daarbij getransformeerd tot badwegen met daaraan gekoppeld een Tourist Transit Service Center waar naast ruime parkeergelegenheid een servicecenter is dat toeristen van alle gemakken voorziet.

Toeristen, recreanten en bewoners kunnen hier overstappen van de auto op een andere milieuvriendelijker vorm van vervoer. Badgasten kunnen er bijvoorbeeld de auto achterlaten en te voet naar het strand gaan. Ook is het Tourist Transit Service Center een prima vertrekpunt voor een verkenning van de streek per fiets of met het openbaar vervoer, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het strand. Toeristen worden van alle gemakken voorzien, zo zijn er bijvoorbeeld toiletten, douches, kluisjes, afvalbakken en een bewaakte fietsenstalling aanwezig en kan men er terecht voor toeristische informatie en verhuur en verkoop van strandartikelen, (bijzondere) fietsen en bolderkarren. Dit alles in samenspraak met de Nieuwvlietse ondernemers en in het bijzonder gericht op Nieuwvliet als familievriendelijke badplaats, waar met name de kleinste gasten centraal staan.

Integraal beleid
Het Tourist Transit Service Center (parkeeronthaalkamer) past in het gemeentelijk beleid met een gebiedsgerichte aanpak waarin kansen worden benut en bedreigingen positief worden omgebogen. Zo kan het gebied zich ontwikkelen tot een duurzame, leefbare en economisch draagkrachtige samenleving. Voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme, de motor van de economie in West Zeeuws-Vlaanderen, is naast de eigen identiteit van de streek een goede ontsluiting van het gebied belangrijk.

De kust heeft grote toeristische aantrekkingskracht en vormt daardoor het basiskapitaal van West Zeeuws-Vlaanderen. De centrale regie van alle belangen aan de kust vindt plaats via Intergraal Kustzonebeheer. Het project Integraal Kustzonebeheer geeft invulling aan de Recreatievisie West Zeeuwsch-Vlaanderen. De gehele kustzone wordt in ogenschouw genomen en dat is méér dan alleen het strand. Centraal staat de verbrede kustzone met als aandachtspunten veiligheid (veilige zeewering), natuur en milieu en ook recreatie, toerisme en mobiliteit. Onder andere door de realisatie van het Tourist Transit Service Center (parkeeronthaalkamer) is daaraan invulling gegeven. Bij de projectaanpak is ook rekening gehouden met het uitvoeringsproject Duurzaam Veilig.

Programma Roadshow 29 juni
Tijdens de roadshow op 29 juni worden de resultaten van SustAccess gepresenteerd. De roadshow gaat van Nieuwvliet, waar het Tourist Transit Service Center wordt geopend, naar Kortrijk waar de collega-partners van Mobiel vzw o.a. het mobiliteitsknooppunt presenteren. Het programma ziet er als volgt uit:

10.45 uur Ontvangst met strandkoffie bij het Tourist Transit Service Center te Nieuwvliet
11.00 uur Welkomstwoord door wethouder Leen Wille (portefeuillehouder Toerisme en Verkeer & Vervoer) van de gemeente Sluis
11.05 uur Presentatie project SustAccess door projectleider Dirk Harmsen regio Västra Götaland
11.15 uur Toespraak door Johan Casselbrant van Kanozi Arkitekter (Zweden)
11.20 uur Relatie mobiliteitsknooppunten en openbaar vervoer door Pieter de Keuninck, voorzitter Stichting Strandexpress
11.25 uur Officiële opening van het Tourist Transit Service Center door wethouder Wille
Start Zomerbus door Pieter de Keuninck
Aansluitend informeel samenzijn onder het genot van zomerse hapjes en drankjes
12.00 uur Mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolg van de grensoverschrijdende roadshow met achtereenvolgens een lunch, bustour, keynotesprekers en officiele opening van het mobiliteitsknooppunt in Kortrijk van Mobiel vzw door minister Van Brempt.
18.00 uur Vertrek terug naar Nieuwvliet, verwachte aankomsttijd 19.30 uur.

Aanmelding voor middagprogramma
Als u deel wenst te nemen aan het vervolg van de grensoverschrijdende roadshow vanaf 12.00 uur, verzoeken wij u vriendelijk dit vooraf aan ons te laten weten in verband met het vervoer. U kunt zich aanmelden bij Tiny Maenhout, tel. 0117 457 573.