Provincie Noord-Holland

Nieuwe inrichting Dreefcomplex provincie

28-6-2007

De provinciale bebouwing aan de Dreef blijft bestaan. In paviljoen Welgelegen wordt het provinciale bestuur gehuisvest. Het gebouw hiernaast (gebouw A) wordt volledig gerenoveerd. De gebouwen daarachter (B en C) in het Frederikspark worden gesloopt.

In plaats hiervan worden twee kantoorvillas gebouwd. Er komt een openbare, ondergrondse parkeergarage. De locatie Houtplein wordt gerenoveerd en uitgebreid en de locatie Zijlweg wordt verkocht. Vandaag hebben Gedeputeerde Staten deze uitgangspunten voor de huisvesting van het bestuur en de medewerkers naar buiten gebracht. De keuze wordt voorgelegd aan Provinciale Staten en zal vervolgens verder worden uitgewerkt.

De provincie is sinds 1964 bezig met het zoeken naar nieuwe huisvesting voor de medewerkers en het bestuur. Er is lang gesteggeld over de nieuwbouw aan de Dreef. We hebben besloten het roer om te gooien en daarvoor is nu de eerste stap gezet. We hebben een duidelijke keuze gemaakt voor de verdere ontwikkeling, waarbij we zoveel mogelijk rekening hebben gehouden met de omgeving, aldus Ton Hooijmaijers, verantwoordelijk gedeputeerde.

In het collegeprogramma 2007- 2011 is besloten om het bouwplan van architect Mateo stop te zetten en een nieuw plan te ontwikkelen. Uitgangspunt was dat paviljoen Welgelegen als bestuurscentrum behouden zou blijven om recht te doen aan de rijke geschiedenis* van dit pand en dat de voorgevel van pand A behouden zou blijven. Daarnaast willen GS dat bestuur en medewerkers dicht bij elkaar gehuisvest worden. Nu zijn er werkplekken voor de medewerkers op drie locaties: Zijlweg, Houtplein en Dreef. Straks zijn dit er nog twee, die dicht bij elkaar liggen.

Dreefcomplex
Bij de ontwikkeling van het Dreefcomplex denken GS aan een parkachtige inrichting. Het A-gebouw wordt volgens de originele bouwtekeningen gerenoveerd en biedt ruimte aan maximaal 140 medewerkers. Het B- en C-gebouw worden gesloopt, waardoor er vanuit het Frederikspark uitzicht komt op paviljoen Welgelegen. De nieuwe villas worden zo gesitueerd dat zij aansluiten bij de andere villas in het park en moeten passen in de historische omgeving. Deze villas bieden ruimte aan minimaal 60 werkplekken. Het monumentale hekwerk zoals nu al aanwezig aan de Dreef en Paviljoenslaan, wordt om het hele terrein aangelegd. Tussen de villas kan een nieuwe monumentale ingang worden aangelegd. Deze ingang is alleen bestemd voor langzaam verkeer. Er komt een openbare ondergrondse parkeergarage, zodat ook de omgeving hiervan gebruik kan maken. De huidige ingang aan de Dreef zal ook gebruikt worden als in en uitgang voor de parkeergarage. Nader onderzoek is nodig hoe groot deze garage kan worden. Daarnaast willen GS het Frederikspark in oude luister herstellen, zodat het weer een juweel van Haarlem wordt.

Houtplein
Het kantoorgebouw aan het Houtplein wordt geschikt gemaakt voor ca. 1.300 werkplekken, conform het eerder genomen besluit hierover. Het gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid.

Zijlweg
Het provinciale gebouw aan de Zijlweg zal worden verkocht, de medewerkers komen dan naar het Houtplein of de Dreef. Het terrein maakt onderdeel uit van het mogelijke plan voor het Campuspark, wat provincie en o.a. samen met gemeente Haarlem opstellen, voor een nieuwe invulling van de Zijlweg en omgeving. De verkoopopbrengsten worden gebruikt voor de kosten van de ontwikkeling van de locaties aan de Dreef en het Houtplein.

Hoe verder?
GS hebben nu de richting bepaald. Na besluitvorming door PS zal voor iedere locatie een Plan van Aanpak worden opgesteld. Naar verwachting zal hierover dit najaar besloten worden. Dan wordt duidelijk hoe de plannen verder zullen worden uitgewerkt en hoe belanghebbenden hierbij betrokken worden.


* Paviljoen Welgelegen is gebouwd door de bankier Henry Hope in 1789, om zijn kunstverzameling goed tot zijn recht te laten komen. Haarlemmers kennen Welgelegen als voormalig koninklijk paleis. Inderdaad heeft het gebouw verschillende Koninklijke bewoners gekend: Lodewijk Napoleon en de latere keizer Napoleon III verbleven er. Ook was het een zomerverblijf van Prinses Wilhelmina, moeder van Koning Willem I. In 1930 wordt het bestuurscentrum van de provincie erin gevestigd.

Meer informatie vindt u op de projectsite Huisvesting van de Provincie.

Geef uw mening! Reageer op dit bericht