Ingezonden persbericht

Rik uit Sesamstraat gegooid

Amsterdam, 29 juni 2007 Neef Rik is op straat gezet. Na 15 jaar in Sesamstraat te hebben gewoond, is hij nu dakloos. De huisbaas van Sesamstraat ­ de NPS ­ vond Rik een beetje lastig worden. De NPS wilde Rik en de anderen hun herhalingsrechten voorgoed afpakken. Maar daar stak hij een stokje voor en daarom moet hij nu vertrekken.

Herhalingsrechten

Rik Hoogendoorn kwam al jaren op voor de rechten van de spelers van Sesamstraat. Toen de NPS vorig jaar zomer de acteurs probeerde te dwingen een contract te tekenen waarin zij het herhalingsrecht opgaven, wist de zelfbewuste acteur dit met succes te voorkomen. Hij was wel bereid tot een compromis. Het nieuwe contract houdt in dat de NPS tot september 2008 onbeperkt mag herhalen, daarna wordt er opnieuw onderhandeld. Nog geen maand na dit compromis én het tekenen van deze overeenkomst kreeg Hoogendoorn te horen dat hij niet langer welkom was. Vandaag heeft Hoogendoorn de NPS gedagvaard om tot een fatsoenlijke afvloeiingsregeling te komen.

Publieke omroep

Deze maand schreven de regisseurs, verenigd in de Dutch Directors Guild, en het Netwerk Scenarioschrijvers samen een brief aan de ministers Ronald Plasterk van Media en Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Ook zij doen hun beklag over de manier waarop de publieke omroep met hun rechten omgaat. Ze vragen de ministers hun belangen te beschermen en wijzen op de ongelijke machtspositie die ze als 'kleine zelfstandigen' hebben ten opzichte van de grote omroepen.

Rik nog tot in 2008 te zien

De kijkertjes zijn Neef Rik nog niet direct kwijt. Er zal waarschijnlijk nog tot september 2008 materiaal met de acteur worden uitgezonden. Daarna vertrekt hij - als het aan de NPS ligt - met stille trom. Maar dat is eigenlijk niet Neef Rik's stijl. Daarvoor is het karakter teveel aan de historie van het programma verbonden.

Rik Hoogendoorn is 49 jaar. Hij maakt eigen theaterproducties en speelt regelmatig in televisieseries. De laatste vijf jaar presenteerde hij ­ als opvolger van zijn voormalige Sesamstraat-collega Aart Staartjes ­ de intocht van Sinterklaas.

---